111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

BP’de Sorunlar Artıyor: 2025 Yılında Borçlar 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

BP, Türkiye’de 111 yıldır hizmet veren bir şirket olarak zorlu bir dönemden geçiyor. Son verilere göre, 2025 yılında 23 milyar dolarlık borca ek olarak yaklaşık 4 milyar dolarlık borç daha eklenebilir. FTSE 100 endeksinde işlem gören şirket, bu durumu ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışı ve mevsimsel envanter etkileri olarak açıkladı.

Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesiyle azalan gaz ve düşük karbonlu enerji üretimi, üretimi olumsuz etkileyebilir. Özellikle, geçen aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini başka bir şirkete sattıkları için bu durumun etkileri önemli.

BP Yönetimi Değişecek Mi?

Petrol üretiminde artış beklenirken, gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının zayıf olacağı tahmin ediliyor. BP, müşteri ve ürün bölümünün mevsimsel hacim düşüşleri nedeniyle ticaretin olumsuz etkileneceğini, ancak rafineri marjlarının güçlü kalacağını belirtiyor.

BP’nin Başkanı Helge Lund’un, uzun süredir eleştirilen yatırımcıların istifasını açıklamasının ardından şirketin geleceği belirsiz. Lund’un 2026’da ayrılacağı tahmin ediliyor. 62 yaşındaki Lund, geçmişte BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi önemli şirketlerde görev almıştı.

Bu haber, şirketin yenilenebilir enerjiye ayrılan fonu azaltarak petrol ve doğalgaz üretimine yönelmesiyle gündeme gelmişti. Ancak, bu değişimin bazı hissedarlar, özellikle %5 hisseye sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management tarafından eleştirildi.

Trump’un Politikaları ve Petrol Fiyatları

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da petrol piyasalarını etkiliyor. Özellikle, Trump’ın ABD mallarına getirdiği gümrük vergileri, piyasalarda dalgalanmalara neden olarak petrol fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Brent petrolün varil fiyatı, Trump’ın belirli açıklamaları sonrasında önemli ölçüde düşüş yaşayarak 63,29 dolara geriledi. Bu durum da petrol şirketlerinin geleceği üzerinde belirsizlik yaratıyor.

Related Posts

AKINCI TİHA ve Bayraktar TB2, deprem sonrası İstanbul’da hasar tespiti yaptı

Baykar’ın uçuş testleri ve eğitimler için kullandığı AKINCI TİHA ve Bayraktar TB2 İHA, deprem sonrası koordinasyon görevi için İstanbul semalarında uçtu.

Kazakistan: Petrol üretim seviyelerini OPEC+ değil ulusal çıkarlar belirliyor

Kazakistan’ın yeni atanan Enerji Bakanı Erlan Akkenzhenov, petrol üretim seviyelerine karar verirken OPEC+ grubunun çıkarlarından ziyade ulusal çıkarlarına öncelik vereceğini Reuters’a söyledi ve grupla gerginliği daha da artırdı.

ABD’de yeni konut satışları martta arttı

ABD’de yeni konut satışları, martta yüzde 7,4 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

ABD’de imalat sanayi PMI nisanda arttı

ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisanda 50,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

2024’te Türkiye’de Seyahat Harcamaları Yüzde 44,4 Artış Gösterdi

(ANKARA) – Türkiye İstatistik KurumuSeyahate çıkanlar, 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcadı Bu yıl, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam seyahat harcamaları geçen yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin TL oldu. Bu …

Türkiye Elektrik Üretim ve Tüketim Verileri Açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 880 bin 398 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 885 bin 367 megavatsaat oldu. Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 42 bin 638 megavatsaatle 21.00’de, en düşük …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir