CHP’li Bankoğlu’ndan “Ulusal Ajans” tepkisi: Fonlar, AKP’ye yakın derneklere, vakıflara hatta tarikat ve cemaat derneklerine gidiyor

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak Bakan Hakan Fidan‘a Ulusal Ajans’ın dağıttığı fonlar nedeniyle tepki gösterdi. İktidara, tarikat ve cemaatlere yakın dernek ile vakıflara fon verilmesini eleştiren Bankoğlu, “2024 – 2025 fonlarının çoğu AKP’ye yakın derneklere, vakıflara hatta tarikat ve cemaat derneklerine de gidiyor. Hibeler kapış kapış bu derneklere dağıtılmış işinize gelince derneklere foncu deyip suçladınız meğer gerçekten foncu olanlar sizin partinizmiş. Ensar’dan, İlim Yayma’dan, TÜGVA’dan, TÜRGEV’den bahsetmiyorum bile bunlar zaten devletin tüm olanaklarından faydalanıyorlar. Sayısız örnek var. Mesela dijitalleşme projesi. Projenin amacının okuyunca kulağa mantıklı geliyor. Fonu İlahiyatlar Derneği almış. Dernek sayfasında Erdoğan’ın, Erbaş’ın fotoğraflarından başka bir şey neredeyse yok” ifadelerini kullandı. 

Fon alanları ‘Vatana ihanetle’ suçlayan SETA, yine AB’den fon aldı

Ulusal Ajans’tan TÜGVA, TÜRGEV, Ensar, İlim Yayma Cemiyeti ve tarikat derneklerine AB fonu yağdı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu’nun 2025 yılı bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları ile AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Sayıştay raporu görüşmeleri başladı. Komisyon, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı.

DEM Parti’den Fidan’a: Türkiye, çatışmalı bölgelerde arabuluculuk yapıyor; Kuzeydoğu Suriye’de, Rojava’da da bekliyoruz

Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Ulusal Ajans’ın fon “dağıtma” sistemini eleştirdi. Bankoğlu, şunları söyledi:

“100 milyonlarca eurodan bahsediyorum. Hibe olarak dağıtan bir kurum. Kime gidiyor bu fonlar? 2024 – 2025 fonlarının çoğu AKP’ye yakın derneklere, vakıflara hatta tarikat ve cemaat derneklerine de gidiyor. Hibeler kapış kapış bu derneklere dağıtılmış işinize gelince derneklere foncu deyip suçladınız meğer gerçekten foncu olanlar sizin partinizmiş. Ensar’dan, İlim Yayma’dan, TÜGVA’dan, TÜRGEV’den bahsetmiyorum bile bunlar zaten devletin tüm olanaklarından faydalanıyorlar. Sayısız örnek var. Mesela dijitalleşme projesi. Projenin amacının okuyunca kulağa mantıklı geliyor. Fonu İlahiyatlar Derneği almış. Dernek sayfasında Erdoğan’ın, Erbaş’ın fotoğraflarından başka bir şey neredeyse yok. İKADDER fon almış. Hani feminist dernekler foncuydu?  İklim Dostu Sağlık İnovasyonları için sizin çok sevdiğiniz cemaatin vakfı bir fon alıyor. Bizim dünyevi şeylerle ilgimiz yok diyor ama AB’den fon alıyor. Hatta Sağlık Bakanlığı da çok seviyor bu cemaati. 

Diyanet’e bütçe dayanmıyor: Vakfı AB’den 45 bin 870 Euro’luk hibe aldı

“Kim, nasıl denetliyor; kimse bunları takip etmiyor mu sanıyorsunuz?”

2023 yılı kapsamında 119.9 milyon euroluk bütçeniz var. Kabul desteği alan bu projeler ne durumda? Kim denetliyor, nasıl denetliyor? Bağımsız denetçiler var diye açıklamalar yapılıyor tabii… Bu neyin bütçesi, neyin denetimi? Bunları kimse takip etmiyor mu sanıyorsunuz? Avrupa, fonlarını takip ediyor!”

Dışişleri Bakanlığı: Fon değil, hibe aldılar 

T24’ün “Ulusal Ajans’tan TÜGVA, TÜRGEV, Ensar, İlim Yayma Cemiyeti ve tarikat derneklerine AB fonu yağdı” haberinin ardından Dışişleri Bakanlığı, AB’den alınan desteğin ‘fon’ değil ‘hibe’ olduğunu belirterek konuya ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: 

‘Bazı yayın organlarında yer alan, AB fonlarının Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belli vakıf ve derneklere tahsis edildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

Türkiye Ulusal Ajansı, 2004 yılından bu yana vatandaşlarımıza yurt dışında eğitim, staj ve gönüllülük gibi yollarla bireysel ve mesleki gelişim imkânı sağlamaktadır. Ayrıca, Ajans üzerinden kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yurt dışındaki ortakları ile iş birliği içinde ürettikleri projelere hibe desteği sunulmaktadır.

Bu çerçevede, 2004 yılından bu yana 39 binden fazla projeye hibe tahsis edilmiş ve 630 binden fazla vatandaşımıza yurt dışında bireysel ve mesleki gelişim fırsatı sağlanmıştır.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Programı kapsamında tahsis edilen fonların yaklaşık yüzde 46’sı üniversitelerimiz, yüzde 23’ü meslek liselerimiz, yüzde 15’i okullarımız, yüzde 11’i gençlik kuruluşları ve yüzde 5’i ise yetişkin eğitimi ile ilgili kuruluşlarımız tarafından kullanılmaktadır.

Türkiye Ulusal Ajansı’na sunulan tüm başvurular Ajans dışından, bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilmekte ve hibe almaya hak kazanan projeler bu uzmanlar tarafından tespit edilmektedir. Destek sağlanan tüm çalışmalar ise Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı kurallara uygun şekilde ve Avrupa Komisyonu’nun denetiminde hayata geçirilmektedir.

Kamuoyunu yanıltma amacıyla kasıtlı biçimde yayılan haberlere itibar edilmemesi önem taşımaktadır.’

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir