Bu araştırmalara hız kesmeden devam eden bilim insanları, kısa süre önce dikkat çekici bir gerçeği ortaya çıkardılar. Uzaya giden astronotlar, orada oldukları süre içerisinde beyinlerini Dünya’daki kadar iyi kullanamıyorlar. Çünkü yapılan testler, astronotların bilişsel kabiliyetlerinin uzaydayken köreldiğini gösteriyor.
Uzaydaki Astronotların Beyni Daha Yavaş Çalışıyor
NASA’nın Davranışsal Sağlık ve Performans Laboratuvarı’nda görevli araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde Frontiers dergisinde yayınlandı. ISS’te altı ay geçiren astronotlar üzerinde yapılan bu çalışma, uzayda vakit geçirdikten sonra Dünya’ya dönen astronotların bilişsel kabiliyetlerinde bir azalma olmadığını, ancak söz konusu uzaydaki bilişsel performansları olduğunda, ortaya farklı bir tablonun çıktığını söylüyor. Çünkü bu astronotlar, uzaydayken yapılan bilişsel testlerde Dünya’daki kadar başarılı olamıyorlar.
ISS’te yapılan testlerde, astronotların bilgi işleme hızının düştüğü, görsel hafızanın ve dikkat aralığının azaldığı, risk alma eğiliminin ise arttığı tespit edildi. Neyse ki tüm bunlar Dünya’ya geri dönüldüğünde tekrar eski seviyelerine çıkıyor. Bu da beyindeki değişimin geçici olduğunu gösteriyor. Yine de bu değişimin neden yaşandığını anlamak için yeni testler yapılmaya devam edecek.