Kilo aldırmayan yağ varmış! Yerken düşünmeyin, alternatifi ilaç yerine geçiyor

Faydalı yağlar; doymamış yağ asitleri, omega-3 ve omega-6 esansiyel yağ asitleri gibi önemli bileşenler içerirler ve bunlar vücudumuzda üretilmediğinde dışarıdan alınması gerekir. Bu yağlar, iltihaplanmayı azaltıcı, kalp sağlığını destekleyici etkilere sahiptirler. Ayrıca beynin optimal çalışmasına da katkıda bulunurlar. İşlenmiş yağlar ve trans yağlardan kaçınmak ve mümkün olduğunca bu faydalı kaynaklara yönelmek büyük önem taşır. O halde diyetisyenlerin de tavsiye ettiği, sofralarınıza mutlaka eklemeniz gereken, daha fazla tüketmeniz gereken sağlıklı yağ kaynaklarına birlikte bakalım.

YAĞ DEPOSU AVOKADO

Avokado, sağlıklı yağlar denildiğinde neredeyse ilk akla gelen, en değerli besinlerden birisidir. Tekli doymamış yağ asitleri açısından zengin olan avokado, kalp sağlığını korumada ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürerek damarların korunmasında etkili bir besindir. Bunun yanı sıra, içerdiği yüksek miktarda E vitamini, potasyum ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudun serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasına da yardım olur.

MİNİK BEYİN: CEVİZ

Ceviz, bitkisel omega-3 yağ asitleri (ALA) açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu yönüyle, kalp damar sağlığını destekleyici olan ceviz, aynı zamanda beyin fonksiyonlarını geliştiren ve yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi önleyen özelliklere de sahiptir. Ayrıca içerdiği polifenoller sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemine de katkıda bulunur.

AKDENİZ MUCİZESİ ZEYTİNYAĞI

Birçok diyet programının vazgeçilmez bir parçası olan zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitleriyle dolu bir içeriğe sahiptir. Kalp sağlığı, damar esnekliği ve iltihaplanmayı azaltıcı etkileri nedeniyle de diyetisyenlerin en sık önerdiği sağlıklı yağ kaynağıdır. Özellikle soğuk sıkım sızma zeytinyağı, antioksidan ve polifenol içeriği ile sağlık açısından eşsiz bir değere sahiptir, doğal bir ilaçtır.

OMEGA-3 DEPOSU SOMON

Somon balığı, EPA ve DHA gibi uzun zincirli hayvansal omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. Kalp ritmini düzenleyici, iltihabı azaltıcı ve beyin sağlığını destekleyici etkilere sahiptir. Diyetisyenler, somon gibi bol yağlı balıkların haftada en az iki kez tüketilmesini öneriyor. Alternatif olarak ton balığı da tüketebilirsiniz.

BİTKİSEL OMEGA-3 ZENGİNLERİ CHİA VE KETEN TOHUMU

Chia tohumu ve keten tohumu, bitkisel omega-3 yağ asitleri ve lif bakımından oldukça zengindirler. Ayrıca düzenli tüketimleri bağırsak sağlığını desteklerken, kan şekeri dengesini korumaya da yardımcı olur. İçerdiği antioksidanlar sayesinde ise hücre yaşlanmasını yavaşlatıcı etki gösterirler. Güne 1 yemek kaşığı chia tohumlu su içerek başlayabilirsiniz.

MCT DEPOSU HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Hindistan cevizi yağı, orta zincirli yağ asitleri yani meşhur MCT açısından zengin bir içeriğe sahiptir. MCT, vücuda girdikten sonra hızlıca enerjiye dönüştürülerek metabolizmayı hızlandırıcı ve yağ yakımına destekleyici etkiler gösterir. Ayrıca antimikrobiyal özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir