Avrupa Birliği, ülke bütçesindeki önerilen harcama artışını aşan Hollanda’ya sıkı denetim uygulamaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği, geleneksel olarak mali disiplinliği ile bilinen Hollanda’ya bu sefer mali denetim uygulamaya hazırlanıyor. AB, Hollanda’nın harcamalarını sınırlamasını konusunda öneride bulunacak.

PLANDAN FAZLA HARCAMA YAPILDI

Hollanda hükümeti Haziran ayında Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bir orta vadeli plan sundu. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, konuyla ilgili açıklamasında, belirtilen yörüngenin artık zorunlu hale geleceğini söyledi. Bu plan, Hollanda’nın bütçesinin ve mali hedeflerinin AB’nin önerdiği çerçevenin ötesine geçtiği anlamına geliyor.

Komisyon bugün, AB üye ülkeleri tarafından sunulan ve bloğun yeni mali düzenlemesi kapsamında ilk kez değerlendirilen bölgenin 2025 bütçelerinin ve orta vadeli planlarının çoğunu onayladı.

KURAL KİTABI DAHA SAĞLAM BİR UYGULAMA SİSTEMİNE SAHİP

Kurallar, ulusal hükümetlere açıklarını ve borç seviyelerini sırasıyla gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3 ve yüzde 60’ı referans değerlerinin altına düşürmek için uyum yollarını belirlemeleri için daha fazla hareket alanı sağlıyor. Kural kitabı ayrıca artık daha sağlam bir uygulama sistemine sahip.

Dombrovskis, komisyon tarafından verilen yüzde 3,2’lik referans yörüngesine kıyasla Hollanda’nın dört yıllık planı boyunca yıllık ortalama yüzde 4,2 net harcama büyümesi önerdiğini söyledi. Bu nedenle, komisyon ayrıca gelecek yıl için Hollanda bütçesinin önerilerini ihlal ettiğine karar verdi.

HOLLANDA’YA ‘HARCAMA ÖNERİLERİNE UY’ ÖNERİSİ

Lahey ve Brüksel arasındaki görüşmelerin ardından komisyon, Hollanda hükümetinin Haziran ayında önerilen harcama tavanına uymasını önerdi. Önerinin, üye devletleri bir araya getiren Konsey tarafından önümüzdeki haftalarda onaylanması gerekiyor.

FRANSA’NIN KAMU BORCU TAKVİMİ UZATILDI

Komisyon ayrıca Fransa’nın gelecek yılki bütçesini Brüksel tavsiyeleriyle uyumlu buldu ve Bloomberg’in daha önce bildirdiği gibi, kamu borcunu azaltma takvimini dört yıldan yedi yıla çıkardı.

Dombrovskis, Paris’in orta vadeli teklifinin, Haziran ayına kıyasla kötüleşen başlangıç pozisyonu göz önüne alındığında AB yönetiminin önerdiğinden daha zorlayıcı olduğunu ve açığın artık GSYİH’nın yüzde 6’sının üzerinde olması öngörüldüğünü söyledi. Sonuç olarak, Fransa’nın net harcama büyümesi, komisyon tarafından önerilen yüzde 1,6’ya kıyasla GSYİH’nın yalnızca yüzde 1,1’i olacak.

ALMAN BAKANLA TEMAS HALİNDE

Dombrovskis, Almanya ile ilgili olarak, ülkenin yeni Maliye Bakanı Joerg Kukies ile temas halinde olduğunu ve 23 Şubat’ta erken seçim yapılması nedeniyle Kukies’in mali planların sunulması için bir uzatma daha talep edeceğini söyledi.
Komisyon, euro bölgesi ekonomilerinin tamamı için hükümetlerin Covid salgını ve enerji krizinin üstesinden gelmek amacıyla geçmiş yıllarda biriken borç seviyelerini azaltmaya devam etmelerini öneriyor.

AB MERKEZ BANKASI ESKİ BAŞKANI: BÜTÇE Mİ, YATIRIMLAR MI?

Ancak eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, “Bütçelerin sıkı tutulması, bloğun 800 milyar euroyu (842 milyar dolar) bulabilecek büyük yatırım ihtiyaçlarıyla çelişiyor.” diyor.

Komisyon ise, harcamaların sınırlı olmasına rağmen, AB’nin pandemi sonrası toparlanma fonundan gelen milyarlarca euroluk kaynak sayesinde ulusal hükümetlerin kamu yatırımlarını sürdürebileceğini savunuyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir