Dünya Plastik Konseyi (WPC), plastik kirliliğini sona erdirmek amacıyla imzalanacak küresel anlaşma öncesi hükümetlere çağrıda bulundu. Ülkelerin çok farklı zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve farklı çözümlere ihtiyaç duyduğunu belirten Dünya Plastik Konseyi Başkanı Benny Mermans, bu nedenle anlaşmanın her ülke ve bölgenin şartları gözetilerek esnek bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. “Anlaşma, her ülke ve bölgenin anlaşmanın hedeflerine kendi koşullarına en uygun yollarla ulaşabilmesi için esneklik sağlamalıdır,” dedi.
DÖNGÜSEL PLASTİK SİSTEMİNE GEÇİŞ VURGUSU
Dünya Plastik Konseyi Üyesi ve PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu da döngüsel plastik sistemine geçişin plastik atık sorununu çözmenin anahtarı olduğunu belirterek, “Plastiklerin tüm yaşam süresine döngüsellik kazandırılması ve amaca uygun bir atık yönetim sistemi geliştirilmesi, antlaşmanın temel taşı olmalı” dedi. Eroğlu, döngüsel ekonomiye geçişin sadece sera gazı emisyonlarını azaltmak ve kaynak verimliliğini artırmanın yanında ekonomik kalkınmayı da teşvik edeceğini belirtti.
ANLAŞMA İÇERİĞİNE DAİR EK ÖNERİLER
Dünya Plastik Konseyi, Pazartesi günü yapılacak nihai oturum öncesi, 5 başlıkta anlaşmanın içeriğine dair ek önerilerini paylaştı:
Sürdürülebilir Finans Mekanizmaları: Özellikle gelişmekte olan ekonomiler için gerekli finansmanı sağlamak adına kamu ve özel sektörden büyük ölçekli yatırımları harekete geçirecek mekanizmaların kurulması gerektiği belirtildi. Bu çerçevede, iyi tasarlanmış üretici sorumluluğu programları, malzemelerin toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesini finanse etmek için kullanılabilir.
Uygulamaya Dayalı Yaklaşım: Yüksek sızıntı riski taşıyan plastik ürünlerin kirliliğe dönüşmesini önlemek için yerel olarak uygulanabilecek bir karar ağacı değerlendirme çerçevesinin küresel olarak benimsenmesi gerektiği belirtildi.
Ticaret: Geri dönüşüm ve atık yönetimi altyapısına sahip olmayan ülkelerden bu altyapıya sahip olanlara plastik atıkların serbestçe taşınması sağlanmalı, böylece plastiklerin döngüselliği teşvik edilmeli.
Ürün Tasarımı: Plastiklerin daha kolay yeniden kullanılması, geri dönüştürülmesi, onarılması ve dayanıklı olması için tasarım sürecinde bu standartların benimsenmesi gerektiği vurgulandı.
Kayıt Dışı Sektör: Küresel plastik atık toplamanın yüzde 60’ını yöneten sokak toplayıcılarının plastik sektörü açısından önemine dikkat çekildi ve bu sektörün önemli katkılarının tanınması gerektiği ifade edildi.
NİHAİ MÜZAKERE BUSAN’DA
Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi (UNEA) kapsamında plastik kirliliği ve deniz ortamı konusunda uluslararası hukuksal bağlayıcılığı olan bir belge geliştirmek amacıyla kurulan Hükümetlerarası Müzakere Komitesi (HİK), beşinci toplantısını 25 Kasım Pazartesi günü Güney Kore’nin Busan kentinde yapacak. Dünya Plastik Konseyi Üyesi ve PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun da katılım göstereceği bu toplantıda, plastik kirliliğini sona erdirmek için uluslararası bir antlaşma üzerindeki nihai müzakere turu yapılacak.