Barış Erdeniz, maliyet esaslı tarifeye geçişin uzun süredir destekledikleri bir adım olduğunu ifade ederek, “Doğru iletişimle bu dönemin nasıl gelişeceğini aktarabileceğimiz 2,5 aylık bir zaman dilimi var. Bu sürece çok destek veriyoruz.” diye konuştu.
Erdeniz, 5 bin kilovatsaat tüketim sınırının aşağı çekilmesi gerektiğini savunarak, “Gerçekten desteklenmesi gereken kırılgan tüketiciler korunurken, sübvansiyon yükü azaltılmalı.” dedi.
“ELEKTRİK FATURALARINDA GERÇEK MALİYETLER GÖRÜLMELİ”
Bugünkü mesken faturasının ilk kademesinin 496 liraya denk geldiğini belirten Erdeniz, bunun gerçek maliyetinin 3 bin lira olduğunu söyledi. Şunları ekledi:
“496 liraya elektrik alıp elektrikli arabasını şarj etmek veya elektrikle ısınmak isteyen bir fert, milyarlarca dolarlık yükü sürdürülemez hale getiriyor. Bu yüzden maliyet bazlı enerji politikasına dönülmeli.”
“20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM İHTİYACI VAR”
Enerji sektörünün 2023’te 2,2 milyar dolarlık yatırım yaptığını hatırlatan Erdeniz, “Önümüzdeki 8-10 yılda enerji altyapısını güçlendirmek için en az 20 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var.” dedi.
Enerji tüketimindeki artışa dikkat çeken Erdeniz, “Bir sokakta 3 elektrikli araç varken, bu sayı kısa sürede 20’ye, hatta 100’e çıkabilir. Mevcut sistem bunu kaldırmaz. Şebeke altyapısında büyük bir dönüşüm şart.” şeklinde konuştu.
“YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE İÇİN KRİTİK”
Yenilenebilir enerji hedeflerinin altyapı dönüşümüne bağlı olduğunu vurgulayan Erdeniz, şöyle devam etti:
“Sayın Bakan yerli ve milli enerji üretimi hedeflerini ortaya koydu. Ancak bu süreç üretimle sınırlı değil. Elektriğin iletilmesi, dağıtılması ve yönetilmesi için ciddi yatırımlar gerekiyor. Akıllı sayaçlar ve dijitalleşme bu dönüşümün vazgeçilmezi.”
“YATIRIM YAPILMAZSA HEDEFLERE ULAŞAMAYIZ”
Dağıtım şebekesinin yenilenmesi gerektiğini ifade eden Erdeniz, “Eğer bu yatırımlar yapılmazsa, ne elektrikli araçlarla ne de yenilenebilir enerji hedeflerimizle ilgili planlara ulaşabiliriz.” dedi.
AA