Google’dan yunuslarla konuşmak için yeni yapay zeka modeli

Zeka düzeyi yüksek canlılar olan yunuslar, grup halinde çalışabiliyor, birbirlerine yeni beceriler öğretebiliyor ve kendilerine has seslerle iletişim kuruyor.

Wild Dolphin Project (WDP) adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş Bahamalar’daki Atlantik benekli yunusları 40 yıl boyunca takip ederek geniş bir ses ve video kaydı arşivi oluşturdu. Araştırmacıların bunlar üzerinde yaptığı analizler, yunusların birbirlerini çağırırken isim görevi gören ıslıklar kullandığını, kur yaparken veya kavga ederken çıkardıkları sesleri gözler önüne serdi.

YAPAY ZEKA MODELLERİ İLETİŞİM KURMAYI SAĞLIYOR

Independent Türkçe’de yer aldığı gibi bilim insanları bu memelilerle iletişim kurmanın teoride mümkün olduğunu düşünse de bugüne kadar yeterli teknolojik gelişme sağlanmamıştı. Ancak OpenAI’ın ChatGPT’si ve Google’ın Gemini’ı gibi geniş dil modellerinin geliştirilmesi işleri değiştirdi.

Bu dil modellerinin arkasındaki mekanizmanın, yunusların konuşmalarını anlamak için kullanılıp kullanılmayacağını merak eden WDP, Google ve Georgia Teknoloji Enstitüsü’yle işbirliği yaparak ellerindeki geniş arşivi onlara sundu.

Nihayetinde ortaya Gemini’ın sistemiyle çalışan DolphinGemma adlı yapay zeka modeli çıktı.

Gemini ve ChatGPT gibi modeller eğitim sırasında bir cümlede, bir sözcükten sonra hangi sözcüğün geleceğini tahmin etmeye çalışıyor. Büyük bir veri setiyle eğitilen bu araçlar doğru tahmini yapana kadar süreç devam ediyor. En iyi eğitim süreçlerinden geçen modeller bu sayede insanlar gibi cümleler üretebiliyor.

DolphinGemma da bunun aynısını yunus sesleriyle yapıyor. Model, önce ses girdilerini alıp yorumluyor ve peşinden gelecek muhtemel sesleri tahmin ediyor.

Bu tahminleri yürütmesi için 400 milyon parametre içeren DolphinGemma, nispeten küçük bir geniş dil modeli. Örneğin ChatGPT 4, 1,76 trilyon ve GPT 3 de 175 milyar parametre içeriyor.

Google, DolphinGemma’nın WDP’nin araştırmalarında kullandığı Pixel telefonlarda çalışabildiğini ifade ediyor.

Bu yaz başlaması planlanan çalışmalarda araştırmacılar modeli kullanarak ses kalıplarını belirlemeyi, yunusların iletişimindeki gizli yapıları ve belki de anlamları ortaya çıkarmayı umuyor. Nihayetinde bu verilere dayanarak bir sözlük oluşturulması amaçlanıyor.

Bilim insanları ayrıca karşılıklı iletişim kurabilmek için CHAT adlı bir sistem de geliştirdi. Bu su altı bilgisayarının amacı, yunuslarla ortak bir kelime dağarcığı oluşturmak.

Ekip, CHAT’in yarattığı yapay ıslıkları, yunusların hoşlandığı belirli nesnelerle ilişkilendirilmeyi hedefliyor. Bilim insanları yunusların zaman içinde bu nesneleri isterken, CHAT’in ürettiği ve normalde kullanmadıkları sesleri çıkarmaya başlayacağını umuyor.

Nihai hedef, eğer gerçekten böyle bir şey varsa, yunusların dilini konuşmak. Bunun gerçekleşmesi için bilim insanlarının önünde uzun bir yol var ancak geniş dil modelleri süreci epey hızlandırabilir.

Related Posts

NASA, Donaldjohanson asteroidini ilk kez yakından görüntüledi

NASA’nın 2021 yılında fırlattığı Lucy uzay aracı, Jüpiter’in yörüngesindeki gizemli asteroid grubu olan Truvalılar’ı incelemek için 12 yıllık bir yoluculuğa çıkmıştı. Ve şimdi Lucy uzay aracı, ikinci hedefi olan 52246 Donaldjohanson asteroidine …

Minecraft filmi gişede rekor kırıyor: Hasılatı dudak uçuklattı!

Minecraft oyununun sinema uyarlaması olan A Minecraft Movie, sadece iki haftada yaklaşık 750 milyon dolarlık hasılat elde ederek yılın en karlı yapımı haline geldi. 150 milyon dolarlık bütçeyle çekilen film Michael B. Jordan’ın rol aldığı vampir …

IMAX Enhanced özellikli oyun tableti Honor Pad GT tanıtıldı

HONOR, Çin’de HONOR GT Pro akıllı telefonla birlikte oyun odaklı bir tablet olan HONOR Pad GT’yi tanıttı. Tabletin ince, tamamen metal gövdesi 480 gr ağırlığında ve aşınmaya dayanıklı, kirlenmeyi önleyen bir yüzeye sahip. Honor Pad GT özellikleri …

Tesla, 2025 yılına gelir kaybederek başladı!

Elektrikli araç üreticisi Tesla, 2025 yılına zayıf bir finansal başlangıç yaptı. Şirket, yılın ilk çeyreğindeki gelir ve kar kalemlerinde kayda değer düşüşler yaşandığını açıkladı. Son verilere göre, Tesla’nın geliri geçen yılın aynı dönemine …

Çinliler, insansı robotlarda seri üretime geçiyor!

Çin, yapay zeka ve robotik alanındaki yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Ülkede faaliyet gösteren robotik firmaları, insansı robot üretiminde oldukça önemli bir eşiğe geldi. Aralarında Unitree Robotics, AgiBot, Galbot, Engine AI ve Leju Robotics …

Instagram’ın yapay zekası, yaşını büyük gösterenlerin peşine düştü

18 yaşından küçüklerin sosyal medyada bazı içeriklere erişmesi sosyal medya şirketleri için milyarlarca dolarlık cezalara sebep olabiliyor. İşte bu yüzden Instagram, şimdi de küçük yaştakileri tespit etmek için yapay zekasını görevlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir