2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndaki verilere göre, 2024 tarımsal destekleme bütçesinin yıl sonuna kadar 91.6 milyar lirayı görmesi bekleniyor. Destekleme bütçesi 2025 yılında, bu yıla kıyasla yüzde 47.5 artarak 135 milyar liraya çıkarıldı.
Bu kapsamda, hayvancılıkta verimlilik ve kalitenin artırılması da amaçlanıyor. Hayvancılığa sağlanan desteğin bu yıl toplam 19 milyar 740 milyon liraya ulaşması, gelecek yıl ise yüzde 37.5 artışla 27 milyar 150 milyon lira olması planlandı.
Hayvancılık desteklemeleri kapsamında planlı üretime uygun şekilde uygulanacak yeni modele geçiş 26 Temmuz’da gerçekleşmişti.
Yeni destek modeliyle hayvancılıkta verimin artırılması, hayvan sağlığının korunması, planlı üretim kapsamında belirlenen havzalar bazında üretimin artırılması hedefleniyor. Ayrıca, üretici örgütlülüğünün güçlendirilmesi, küçük işletmelerin sürdürülebilirliklerinin sağlanması ile genç ve kadın yetiştiricilerin sektörde faaliyet göstermelerinin teşviki için hayvancılık desteklerinin daha etkin kullanılması amaçlanıyor.
Türkiye’ye Tam Uyum Ödülü
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonunun (GFCM) Türkiye’ye 4’üncü kez “Tam Uyum Ödülü” verdiğini belirtti. Yumaklı, “Ülkemiz, ulusal düzenlemelerin uluslararası standartlara uyumu ve veri gönderimi konularında örnek bir performans sergilemektedir” ifadelerini kullandı.
Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, GFCM’nin 47’nci oturumunu İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirildiğini, komisyon toplantılarında bağlayıcı kararlar alındığını anımsattı
Toplantıda Türkiye’nin 4’üncü kez “Tam Uyum Ödülü”ne layık görüldüğünü bildiren Yumaklı, “GFCM tarafından kabul edilen kararlar ulusal mevzuatımıza titizlikle aktarılmakta ve uygulama süreçleri eksiksiz bir şekilde yürütülmektedir. Ülkemiz, ulusal düzenlemelerin uluslararası standartlara uyumu ve veri gönderimi konularında örnek bir performans sergilemektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Yumaklı, denizlerdeki sucul varlıkları korurken balıkçılık sektörünü desteklemeyi sürdüreceklerinin altını çizerek, 2003’ten bu yana 1.8 milyar lira su ürünleri yetiştiricilik destekleme ödemesi, 2017’den bu yana da küçük ölçekli balıkçılara 223 milyon lira destekleme ödemesi yaptıklarını aktardı.
Yumaklı, Türkiye’nin balıkçılık konusunda dünyada seçkin bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, “Genel olarak su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya 16’ncısı ve Avrupa 2’ncisiyiz. 18 bin 479 balıkçı gemisiyle Avrupa’nın en güçlü filosuna sahibiz. 2023’te 1 milyon tonu aşan toplam su ürünleri üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 100’e yakın ülkeye 1,7 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Et ithalatı gündemden çıkacak’
Bu kapsamda bütçe sunumunda soruları yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvansal üretim konusunda da çeşitli bilgiler paylaştı. Hayvansal üretimde de planlama sayesinde hayvancılık sektörünü güçlü, dirençli ve sürdürülebilir hale getireceklerinin altını çizen Bakan Yumaklı, “3 yıllık planlama dönemi sonunda, büyükbaş hayvan varlığını 16.6 milyondan 17.7 milyon başa, küçükbaş hayvan varlığını 52.4 milyondan 61.1 milyon başa, kanatlı eti üretimini ise 2.5 milyon tondan 2.6 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Planlama dönemi sonunda et ithalatını ülke gündeminden çıkaracağız” dedi.
Son 22 yılda hayvan varlığını büyükbaşta yüzde 67.7 artışla 16.6 milyona, küçükbaşta yüzde 64.3 artışla 52.4 milyona, kanatlıda yüzde 48.9 artışla 373,8 milyona ulaştırdıklarını belirten Yumaklı, öte yandan arılı kovan sayısını ise yüzde 119 artışla 9.2 milyon adede çıkardıklarını söyledi. Yumaklı, damızlık ve besilik varlığımızı artırmak için ESK ve TİGEM işbirliğiyle büyükbaş hayvan rezervi de oluşturulduğunu ifade etti.