Perge Antik Kenti’ndeki Kestros Çeşmesi’nde su akmaya başladı.

Antalya’nın Perge Antik Kenti’nde, 1800 yıl aradan sonra Kestros Çeşmesi yeniden su akıtmaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan tarihi çeşmelerin yeniden suyla buluşturulması projesi kapsamında, Kestros Çeşmesi, uzun bir restorasyon sürecinin ardından tekrar işlevsel hale geldi.

1/5
Perge Antik Kenti, Aksu ilçesinin 18 kilometre doğusunda yer alan, Pamfilya bölgesinin başkentliğini yapmış tarihi bir yerleşimdir. Burada, 1946’da Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından başlatılan kazılar, günümüzde Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe başkanlığında devam etmektedir. Kentin en görkemli yapılarından biri olan Kestros Çeşmesi’nde, 2 yıl süren çalışmaların ardından su akıtma işlemi başarıyla tamamlanmıştır.

2/5
Çeşmenin, İmparator Hadrianus döneminde inşa edilen ve nehrin tanrıçası Kestros’u simgeleyen bir heykeli içeren yapısı, 2 yıl önce yapılan testlerin ardından yeniden su almıştı. Dr. Aytaç Dönmez, ilk su akıtma işleminin 2022 yılında gerçekleştirildiğini ve o zamandan bu yana projenin hayata geçirilmesi için çalıştıklarını belirtti. Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleceğe Miras Projesi kapsamında, Kestros Çeşmesi’ne su aktarıldı.

3/5
Türkiye’de daha önce Sagalassos ve Kibyra antik kentlerinde de benzer projeler gerçekleştirilmişti. Ancak Kestros Çeşmesi, 700 metrelik bir kanaldan su taşıması ve antik dönemdeki lüks yapısı ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Bu çeşme, yalnızca tarihi değil, aynı zamanda Antalya turizmi için büyük bir öneme sahiptir.

4/5
Perge’deki bu çeşme yapısının aynı zamanda bir kapı işlevi gördüğünü vurgulayan Dr. Dönmez, çeşmenin hemen yanındaki tonozlu kemer alanların, Akropolis’e giden bir kapıyı da barındırdığını ifade etti. Şu anda kazı çalışmaları devam etmekte olup, restorasyonun ardından çeşmenin daha geniş kapsamlı bir onarımdan geçmesi planlanmaktadır. Kestros Çeşmesi, sadece tarihî değeriyle değil, aynı zamanda Antalya turizmi için taşıdığı önemle de dikkat çekiyor. Dr. Aytaç Dönmez, suyun bu tarihi yapıya yeniden kazandırılmasının kültürel varlıklar ve turizm açısından büyük bir canlılık getireceğini belirtti.

5/5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir