TÜİK, mahkemeye ‘Listeyi açıklıyorum’ dedi; gazeteci sordu: Nerede?

TÜİK’in enflasyon oranıyla ilgili tartışmalar sürerken, Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, geçen temmuz ayında kurumun hangi fiyatları esas aldığına dair liste yayınlamıştı. Buna göre TÜİK temmuz ayında zeytinin kilosunu 136 lira, zeytinyağının litresini 116 lira olarak hesaplamıştı.

TÜİK ise bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyenlerin 143 temel başlık içinden bazılarını cımbızla seçtiğini öne sürüp, dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri” olduğunu savunmuştu. Bu gelişmeler olurken Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz de TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı madde ve ürün fiyatlarını gizlediğini belirterek dava açmıştı.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre TÜİK, mahkemeye yazı yazarak “TÜFE ortamında derlenen mal ve hizmetlerin aylık ortalama fiyatları ve madde ağırlıkları TÜİK internet sayfasında yayımlanmaktadır. Kullanıcıların yayınlanan ortalama fiyatlar ve madde ağırlıklarını kullanarak
TÜFE’yi ufak sapmalarla hesaplamaları mümkündür” dedi.

Konuyu ilk yazısıyla gündeme getiren Alaattin Aktaş ise bugünkü yazısında TÜİK’in iddiasına ilişkin şunları yazdı: “(…) TÜİK’in mahkemeye gönderdiği savunmayı okudum. Benimle ilgili eleştirilerin önemi yok, o konuda birkaç cümle ederim. Beni asıl hayretler içinde bırakan savunmadaki bir ifade oldu.

Herkesin aylardır, hatta yıllardır peşinden koştuğu madde fiyatları TÜİK tarafından meğer internet sayfasında açıklanıyormuş. “Hani nerede” dediğinizi duyar gibiyim, ben de bilmiyorum ama bu veriler yayımlanıyormuş; hem madde fiyatları, hem ağırlıklar. TÜİK öyle diyor.

Artık yapılması gereken TÜİK’in web sayfasına girip bu madde fiyatlarının ve ağırlıkların nerede yer aldığını bulmak olacak. Ama bulamazsınız; çünkü fiyatlar ve madde bazında ağırlıklar yok ki.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir