Uzmanlara göre eurodaki yükseliş Türk ihracatçısını destekliyor

Anadolu Ajansı (AA)

Döviz piyasalarında euro/dolar paritesindeki yükseliş, Türk ihracatçıları için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu durumun gelecekte dış ticaret verilerine olumlu şekilde yansıyacağını belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikalarının küresel ekonomiye etkileri giderek artıyor. ABD ile Çin arasındaki tarife savaşları, küresel piyasalarda yüksek risk algısına neden olurken, ABD ekonomisinde olası bir durgunluk endişesi de yayılıyor.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, son 3 yılın en düşük seviyesi olan 99,014’e gerileyerek önemli bir düşüş yaşadı. Bu durum, yatırımcıların Trump’ın politikalarına tepki olarak dolar varlıklarını satmalarına ve dolara olan baskının artmasına neden oldu.

EURO/DOLAR PARİTESİ

Aynı dönemde euro/dolar paritesi Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviye olan 1,1474’ü gördü, daha sonra 1,1365 seviyesine geriledi. Uzmanlar, paritedeki yükselişin Türkiye ihracatçıları için olumlu etkileri olacağını ve bu durumun gelecekte dış ticaret verilerine yansımasının beklendiğini belirtiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ocak-mart döneminde gerçekleştirdiği 65 milyar 305,6 milyon dolarlık ihracatın yüzde 51’i Avrupa ülkelerine yapıldı. Avrupa’ya yapılan ihracatın toplam değeri ise 33 milyar 70,8 milyon dolara ulaştı.

“EURO YATIRIMCILARIN GÜVENLİ LİMANI HALİNE GELİYOR”

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Rahmi İncekara, ticaret savaşları ve gümrük tarifelerindeki artışın küresel piyasalarda dalgalanmaya neden olduğunu belirtti. İncekara, ABD ekonomisindeki durgunluk endişelerinin, hisse senedi ve tahvil piyasalarında sert satışlara yol açarak dolardaki zayıflamayı hızlandırdığını söyledi. Ayrıca, “Yatırımcılar dolar yerine euro gibi alternatif para birimlerine yöneldi. Dolar küresel risk algısıyla değer kaybederken, euro yatırımcıların güvenli limanı haline geliyor.” şeklinde konuştu.

“PARİTE, ARTIŞINI SÜRDÜRDÜKÇE OLUMSUZ YANSIMALARINI DIŞ TİCARET VERİLERİNDE GÖRECEĞİZ”

Aynı zamanda, AB’ye yapılan ihracatın euro bazında artış göstermesi, genel ihracat rakamlarının artmasına neden oluyor. İncekara, “Euronun değer kazanması sayesinde, yaptığımız ihracatın daha fazla dolar geliri elde etmesini sağlıyoruz. Bu durum, Türkiye’nin cari açığını azaltmada olumlu etkilere sahip olabilir. Parite, yükselmeye devam ederse, dış ticaret verilerimizde bu olumlu etkileri daha net bir şekilde göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Protestoların hedefindeki Tesla’da büyük düşüş!

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın net kârı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 71 düşüş kaydetti.

AKINCI TİHA ve Bayraktar TB2, deprem sonrası İstanbul’da hasar tespiti yaptı

Baykar’ın uçuş testleri ve eğitimler için kullandığı AKINCI TİHA ve Bayraktar TB2 İHA, deprem sonrası koordinasyon görevi için İstanbul semalarında uçtu.

Kazakistan: Petrol üretim seviyelerini OPEC+ değil ulusal çıkarlar belirliyor

Kazakistan’ın yeni atanan Enerji Bakanı Erlan Akkenzhenov, petrol üretim seviyelerine karar verirken OPEC+ grubunun çıkarlarından ziyade ulusal çıkarlarına öncelik vereceğini Reuters’a söyledi ve grupla gerginliği daha da artırdı.

ABD’de yeni konut satışları martta arttı

ABD’de yeni konut satışları, martta yüzde 7,4 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

ABD’de imalat sanayi PMI nisanda arttı

ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisanda 50,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

2024’te Türkiye’de Seyahat Harcamaları Yüzde 44,4 Artış Gösterdi

(ANKARA) – Türkiye İstatistik KurumuSeyahate çıkanlar, 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcadı Bu yıl, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam seyahat harcamaları geçen yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin TL oldu. Bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir