110 yıl sonra Mesudiye Zırhlısı’nın mürettebatından kritik bir mektup ortaya çıktı

Çanakkale Savaşı’nda sabit batarya gibi kullanılan ve İngiliz B-11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı’nda görev yapan İbrahim Şevki Efendi’nin, 1944 yılında yazdığı mektup gün yüzüne çıktı. Mektubun, geminin batırılmasından, mahsur kalan askerlerin kurtarılma sürecine kadar olan kritik anları detaylarıyla anlattığı öğrenildi.

1/9
Mesudiye Zırhlısı, 40 yılı aşkın bir süre Osmanlı Donanması’na hizmet etti. Filodan elenip Çanakkale Boğazı’na gönderilen zırhlı, Kepez burnu civarında demirleyerek sabit bir batarya gibi kullanılmak üzere görevlendirildi. Ancak, geminin mürettebatı bu duruma itiraz etti ve sabit batarya gibi kullanılmasının getireceği tehlikelerden bahsetti. Ancak, emir değiştirilemezdi ve Mesudiye Zırhlısı görevine başladı.

2/9
13 Aralık 1914’te, İngiliz B-11 denizaltısı Mesudiye Zırhlısı’na saldırarak 2 torpido gönderdi. Torpidoların isabet etmesiyle gemi alabora oldu ve sadece birkaç dakika içinde yan yatmaya başladı. Bu saldırının cesur bir hamle olduğu, B-11 denizaltısının, Sarısığlar Koyu’nda demirlemiş olan gemiye ulaşmak için 5 mayın hattını geçmek zorunda olduğu anlaşılmaktadır.

3/9
İbrahim Şevki Efendi’nin yazdığı mektup, gemide mahsur kalan askerlerin yaşadığı zorlu anları aktarıyor. Torpidoların isabet ettiği bölgede alabora olan geminin alt kısmı su üstünde kaldı. Sığ bir alanda batmış olan gemiden sağ çıkmaya çalışan Mesudiye Zırhlısı’nın mürettebatı, 36 saat süren zorlu kurtarma operasyonunun ardından İstanbul’a ulaştı.

4/9
İbrahim Şevki Efendi’nin mektubunda, geminin batırılmasından sonra yaşananları detaylı şekilde anlattığı görülüyor. Mektubunda, İstanbul’a gönderildikten sonra ikinci bir görev verilmek istenmesi üzerine yaşadığı şüpheler ve itirazları da ortaya çıkmaktadır. Ancak, görevini tamamladıktan sonra kara kuvvetlerinde görev almak üzere emekli olana kadar çeşitli birliklerde vazifelerini yerine getirdi.

5/9
İbrahim Şevki Efendi’nin 8 Aralık 1944’te yazdığı bu mektup, Mesudiye Zırhlısı’nın batışının yıl dönümüne denk gelmektedir. Aradan yıllar geçmesine rağmen, 1943’te Ankara Radyosu’nda “Geçmişte Bugün” adlı programda Mesudiye Zırhlısı’nın hikayesi anlatılınca, İbrahim Şevki Efendi, 13 Aralık öncesinde yazdığı mektubunda, geminin batışı, mahsur kalışları ve kurtarma süreçlerinin detaylarını aktarmıştır.

6/9
Dr. İsmail Sabah, bu mektubun Çanakkale Savaşları’na dair çok kıymetli bilgiler sunduğunu ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yapılan arşiv çalışmalarında bulunan bu belgenin, dönemin çok önemli ayrıntılarını gün yüzüne çıkardığını belirtti.

7/9

8/9

9/9

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir