2024’te Türkiye’de en çok dinlenen şarkı Cıstak: “Gençlerin umutsuzluğu ve geleceğe dair inançlarını kaybettikleri anlamına gelebilir mi?”

T24 Haber Merkezi

Müzik platformu Spotify’ın açıkladığına göre 2024’te Türkiye’de en çok dinlenen şarkı Cıstak. Hürriyet’ten Fulya Soybaş, içinde küfür, argo, cinsiyetçi sözlerin geçtiği bu şarkının çok dinlenmesine dair “Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin arttığı, uyuşturucu madde ile mücadelenin her gün daha da zorlaştığı, paranın güzel ahlaktan önemli olduğunun düşünüldüğü bu yeni kültüre cuk oturmuş ‘Cıstak.’ Peki, biz bu muyuz?” diye sordu. 

“Ayrımcılığın pekişmesi ile normalleşmesinde çok önemli birer araç”

Soybaş, konu hakkında sosyal medyadan tepkilerini dile getiren şarkıcı Aydilge‘yi aradığını ve onun da “Kadın bedenini aşağılan bu şarkılar ataerkil ve cinsiyetçi düşüncenin güçlenmesi ve ayrımcılığın pekişmesi ile normalleşmesinde çok önemli birer araç,” dediğini aktardı.

“Rap müzik, kızgınlıkları ve kendilerini ifade edemeyişlerini anlatıyor olmasın?”

Akbaş’a konuşan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Yasemin Yüce de kadın bedeninin nesneleştirilmesi ve aşağılanması ilk olmadığını, benzer bir yaklaşımın türkülerde de olduğunu hatırlatarak şu değerlendirmene bulundu:

“Bu, erkek egemen bakışın, kadın bedenini erkeğin hizmetinde gören ataerkil zihniyetin bir tezahürü. Peki bunca zaman sonra bugün neden aynısını yaşıyoruz? Sorulması gereken bu. 1980’lerde yükselen arabesk müzikten örnek vereyim. Konu bir ‘sızlanış’ olarak ele alınmış ve köyden gelip, şehirleşmeye çalışan kesimin üzüntüsü, kızgınlığı ve yaşadığı eşitsizliği dile getirişi olarak yorumlanmıştı. Acaba rap müzik de yine bir kesimin (çoğunlukla gençlerin) kızgınlıkları ve kendilerini ifade edemeyişlerini anlatıyor olmasın? Çünkü şarkıların neredeyse hepsi para ve gücün esas olduğu, kadın ya da statünün satın alınabileceği üzerine şeyler söylüyor. Bu müziğin bu kadar çok dinlenmesi, gençlerin umutsuzluk içinde olduğu ve geleceğin güzel olacağına dair inançlarını kaybettikleri anlamına gelebilir mi?”


Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı gerçekten Türk işi Sex and the City mi?


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir