2025’de yoksulluğu sürecek ülkeler açıklandı

Dünya Bankası’nın 26 düşük gelirli ülke ile ilgili rapor yayımladı.

Bu ülkelerden sadece 6’sının 25 yılda orta gelir statüsüne ulaşabileceği belirtildi. Düşük büyümenin yanında sık sık yaşanan ekonomik krizler ve artan çatışmaların da ilerlemeyi yavaşlattığı bildirildi.

Söz konusu ülkelerde günde 2,15 dolarda daha az bir gelirle yaşandığı dile getirildi.

Raporda, Suriye’nin de 2010’larda düşük gelirli ülkeler sınıfına katıldığı hatırlatıldı.

Söz konusu ülkelerin, günde 2,15 dolardan daha az bir gelirle yaşam mücadelesi veren insanların yüzde 40’ından fazlasına ev sahipliği yaptığına işaret edilen açıklamada, bu ülkelerin aşırı yoksulluğu sona erdirmeye yönelik küresel çabaların odak noktasını oluşturduğu vurgulandı.

Açıklamada, ancak bu ülkelerdeki ilerlemenin, artan çatışmalar, sık sık yaşanan ekonomik krizler ve sürekli olarak zayıf kalan büyüme nedeniyle durmuş durumda olduğuna dikkat çekildi.

Son 25 yılda ilerlemenin çoğunlukla bu ülkeleri atladığına değinilen açıklamada, Dünya Bankasının 21’inci yüzyılın başında 63 ülkeyi “düşük gelirli” olarak sınıflandırdığı anımsatıldı.

Açıklamada, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş’in de aralarında bulunduğu 39 ülkenin “orta gelirli” ülkeler arasına girdiği, Suriye ile Güney Sudan’ın da 2010’larda “düşük gelirli” ülkeler sınıfına katıldığı belirtilerek, bu ülkelerin durgunlaştığı, kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılanın son 15 senede yıllık yüzde 0,1’den daha az büyüdüğü bildirildi.

Dünya Bankasının açıklamasında, “Büyüme oranlarında sürekli bir iyileşme olmaması halinde, bugünün düşük gelirli ülkelerinden sadece 6’sının 2050 yılına kadar orta gelir statüsüne ulaşması muhtemel.” ifadesine yer verildi.

Türkiye, bu sene iki not artışı alan tek ülke oldu

Türkiye’nin kredi notu bu yıl üç büyük kuruluş tarafından iki kere yükseltildi. Ekonomide hayata geçirilen politikalarla not artışlarının sürmesi hedefleniyor.

Ekonomide uygulanan politikalar etkisini gösterdi. Üç önemli kredi derecelendirme kuruluşu da not yükseltti.

Türkiye, bu sene iki not artışı alan tek ülke oldu

Derecelendirme şirketlerinin yöneticileri gelecek yıl için ekonomik beklentilerini açıkladı.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Arispe Morales, Türkiye için en büyük zorluğun enflasyon baskısını azaltmak olacağını belirtti ve ekonomide alınan bazı tedbirlerin süreceğini tahmin etti.

Politika faizinin gelecek yıl sonunda yüzde 29’a düşeceği öngörüsünde bulundu.

Fitch yetkilisi, gelecek yıl not artışının daha yavaş olabileceğini söyledi.

S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill de enflasyon sorununa dikkat çekti ve 2025’te ekonomi için temel zorluğun enflasyonun düşürülmesi olacağını dile getirdi.

Politika faizinin enflasyonun üzerinde kalacağı tahmini yapan yetkili, not konusundaki risklerin dengeli olduğunu vurguladı ve Avrupa’daki düşük büyümenin Türkiye’yi olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

NTV, BloombergHT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir