ANKARA – Meclis’te kesintisiz 12 gün devam eden bütçe görüşmeleri tamamlandı ve 2025 bütçesi kabul edildi. Milletvekilleri bu hafta da çalışmalarına devam ettikten sonra mesaiye kısa bir ara verecek.
2024’ÜN SON MESAİ HAFTASI
Bu hafta Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde Devlet Memurları Kanunu olacak. Ardından ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası primlerinin bir kısmının silinmesine dair düzenlemenin de yer aldığı Sosyal Sigortalar Kanununda değişiklikler içeren teklif gündeme alınacak.
ERDOĞAN GRUP TOPLANTISINDA KONUŞACAK
Salı ve çarşamba günleri Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. CHP, DEM Parti, İYİ Parti, MHP ve SAADET-Gelecek liderlerinin yanı sıra bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirecek.
2025’TE HANGİ YASALAR GÜNDEMDE OLACAK
Genel Kurul’da bu haftaki çalışmaların tamamlanmasının ardından Meclis mesaisine yeni yıl arası verilecek. Yeni yılla birlikte Meclis yoğun bir mesai sürecine girecek. Türkiye Adalet Akademisi’nin yapısında değişiklik, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın yasal altyapısının oluşturulması, vakıfların mülkiyet, kiralama gibi işlemlerinde düzenleme yapılması, yeşil ürün ve karbon sıfır üretimin teşvik edilmesi gibi başlıklar yeni yılda Meclis’in gündeminde olacak.
ETKİ AJANLIĞI DÜZENLEMESİNİN AKIBETİ NE OLACAK?
Muhalefetin itirazları sonucu bulunduğu torba kanun teklifinden çıkarılan etki ajanlığı maddesinin akıbeti de 2025’te belli olacak. Muhalefet partileri ve iktidarın madde üzerinde bir uzlaşı sağlayıp sağlamayacağı yapılacak toplantıların ardından netleşecek.
ASGARİ ÜCRETTE SON VİRAJ
Bu hafta milyonlarca insanı etkileyen asgari ücret de netleşecek. Asgari ücret tespit komisyonunun salı ya da çarşamba günü yapacağı son toplantısının ardından kararını açıklayacak.
2025’TE EKONOMİ ETKİSİ
2025’te ekonomiye ilişkin atılacak ya da atılmayacak tüm adımlar da mercek altında olacak. Hükümetin ekonomi politikalarının halka yansıması ve bu yansımanın siyasetteki etkileri 2025’in temel tartışma konusu olacak.
YENİ ANAYASA TURLARI
2025 yeni Anayasa’nın çokça konuşulacağı bir yıl olacak. Yeni anayasa çalışmaları için görüşmeler de yeni yılda yeniden başlayacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, tüm siyasi partilerin temsilcileriyle yeni anayasa gündemli toplantılar yapacak. Yeni bir anayasa için uzlaşı zemininin oluşup oluşmayacağı 2025’in öne çıkan başlıklarından olacak.
İMRALI GÖRÜŞMESİ VE SONRASI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan sürecin nasıl bir yöne evrileceği de 2025’in önemli gündemlerinden olacak. İmralı’da yapılacak DEM Parti – Öcalan görüşmesinden çıkacak mesajlar, sonrasında atılması muhtemel adımlar yakından izlenecek.
AK PARTİ’DE KONGRE YILI
Adalet ve Kalkınma Partisi il ve ilçe kongrelerinin ardından büyük kongresini 2025 bahar aylarında gerçekleştirecek. Partide değişim söylem ve beklentisinin nasıl karşılık bulacağı bu kongreyle birlikte netleşecek. AK Parti yönetiminden kabinesine köklü değişiklikler gerçekleşmesi sürpriz olmayacak.
SURİYE’DE TÜRKİYE’NİN ROLÜ NE OLACAK
Suriye’de kurulacak yeni hükümet ile Türkiye hükümetinin ilişkilerinin nasıl şekilleneceği, Türkiye’nin Suriye’nin inşasında alacağı rolün kapsamı, Suriye’nin kuzeyinde izlenecek strateji yeni yılın en önemli gündemlerinden olacak.