2030’a kadar milyar dolarlık 100 Turcorn

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Pandemi öncesinde milyar dolar değeri aşan teknoloji girişimimiz bulunmazken, bugün 6’sına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak destek verdiğimiz 7 unicornumuz, bizim deyimimizle 7 Turcorn’umuz var” dedi.

Kacır, Entertech İstanbul Teknokent’in yeni binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, dünyanın, tarihinin en köklü teknoloji devrimlerinden birinin eşiğinde durduğunu, yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi yenilikçi teknolojilerin, sosyal yaşamdan iş süreçlerine, eğitimden sağlığa, güvenlikten sürdürülebilirliğe kadar hayatın her alanında derin etkiler bıraktığını dile getirdi.

Fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimciler için çarpan etkisi oluşturmasını sağladıklarından bahseden Kacır, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programı (BiGG) ile gençlerin teknoloji ve inovasyon odaklı iş fikirlerini katma değerli girişimlere dönüştürmelerini desteklediklerini anlattı.

Kacır, TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen Girişim Yarışmaları ile de gençlerin hayallerini ve projelerini, girişimlere ve yenilikçi ürünlere dönüştürmelerini amaçladıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

“Başka ülkelerin girişim ekosistemlerinin dinamikleriyle kıyaslandığında daha fazla fırsat eşitliği sunan, binlerce genç girişimcinin hayallerini projelere, projelerini girişimlere dönüştürmesini sağlayan ülkemize özgü ‘garaj modeli’ budur. Kurduğumuz bu model sayesinde teknoloji girişimciliği Türkiye’de altın çağını yaşıyor. Pandemi öncesinde milyar dolar değeri aşan teknoloji girişimimiz bulunmazken, bugün 6’sına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak destek verdiğimiz 7 unicornumuz, bizim deyimimizle 7 Turcorn’umuz var. Ülkemizde teknoloji girişimciliğinin olgunlaşma sürecine ulaşmış olması gurur verici bir gelişme. Hedefimiz 2030’a dek Türkiye’den 100 bin teknoloji girişiminin doğması ve aralarından 100’ünün milyar dolar değerlemeyi aşması. Bu doğrultuda, teknoloji girişimlerimizin uluslararası sahada boy göstermesi için gereksinim duydukları tüm destekleri kapsayıcı bir şekilde sağlayan ‘Turcorn 100 Programı’nı uygulamaya aldık.”

105 teknopark var

Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin kalbinde, akademi ve sanayi arasında köprü vazifesi görerek bilginin ticarileşmesini ve yenilikçi fikirlerin ürün ve hizmetlere dönüşmesini sağlayan girişimci fabrikası teknoparkların yer aldığına dikkati çeken Kacır, konuşmasına şöyle devam etti:

“Son 22 yılda sayılarını 2’den 105’e çıkardığımız teknoparklarımızda bugün 11 binden fazla teknoloji girişimimiz yer alıyor. 101 binden fazla AR-GE personelinin çalıştığı teknoparklarımızda girişimlerimiz, 63 bini aşkın Ar-Ge projesini başarıyla tamamladı. 16 bin 500 proje için de çalışmalarına devam ediyorlar.

Entertech İstanbul Teknokent’in teknoloji girişimciliğinde yeni başarı hikayeleri çıkarmak adına ekosistemi besleyici bir rol üstlenmesini takdirle takip ediyoruz.”

Kırmızı karta KAAN uçuş kartıyla yanıt

Bakan Kacır, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in iktidara gösterdiği “kırmızı kart”a KAAN’ın uçuş kartıyla yanıt verdi.

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon alanındaki hedeflerine atıfta bulunan Kacır, şunları kaydetti:

“Bu hedefleri milletimiz sahipleniyor. Siyasetin tüm kesimlerinin de sahiplenmesi gerekir. Bakıyoruz, muhalefetin genel başkanı çıkmış kartondan bir kırmızı kart göstermiş. Türkiye artık başka bir ligde. Bak kart görmek istiyorsan bugünkü Türkiye’nin kartı bu. Bu, Türkiye’nin kendi mühendislerinin geliştirdiği, kendi evlatlarının uçurduğu 5. Nesil Milli Muharip Uçağımız KAAN’ın bilgisayarının kartı. Bu kartın kilogram değeri 70 bin dolar. Stratejik değeri bunun da çok ötesinde. Bugünün Türkiye’sini anlamak istiyorsan, yarının Türkiye’sinin istikametini görmek istiyorsan işte kart bu. Ben kendilerine bir an evvel bu gerici zihniyetten, ülke yönetimini futbol maçı zannetmekten kurtulmalarını tavsiye ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir