Her yıl 21 Kasım’da kutlanan Dünya Balıkçılık Günü, sağlıklı beslenmede balığın rolüne ve sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkat çekiyor. Uzmanlar, Türkiye’nin zengin deniz kaynaklarına rağmen balık tüketiminde dünya ortalamasının gerisinde kalmasını eleştiriyor.
BALIK SOFRALARI ŞENLENDİRİYOR
Av yasaklarının sona ermesiyle birlikte sardalya, hamsi, palamut ve lüfer gibi mevsim balıkları tezgahları dolduruyor. Balığın içerdiği Omega-3 ve Omega-6 yağları, aminoasitler ve vitaminler, hem bedensel hem zihinsel sağlık için eşsiz bir kaynak oluşturuyor.
BALIK YAĞI VE VİTAMİNLERİN FAYDALARI
Balık yağı, içerdiği yüksek orandaki Omega-3 yağ asitleriyle kanser, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca A, B1, B2 ve D vitamini bakımından zengin olan balık eti, vücudun mineral ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor.
KÜLTÜR BALIKLARI: BESLEYİCİ VE HESAPLI ALTERNATİF
Artan kırmızı et fiyatları, kültür balıklarını hesaplı bir protein kaynağı haline getirdi. Ege Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, kültür balıklarının besin değerlerinin doğal balıklara çok yakın olduğunu ve bazı vitamin değerlerinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
Uzmanlar, “Kültür balıklarında Omega-3 bulunmaz” düşüncesinin bilimsel bir gerçeklik taşımadığını belirtti. Araştırmalara göre Türk somonu, Atlantik somonuyla eşdeğer Omega-3 değerlerine sahip. Ayrıca hiçbir balık türünde ağır metale rastlanmadı.
BALIK ÜRETİMİ GIDA KRİZİNE ÇÖZÜM OLABİLİR
Dünya nüfusunun 30 yıl içinde 10 milyara ulaşması beklenirken, uzmanlar balık üretiminin düşük karbon salınımı ve verimliliğiyle gıda krizine çözüm olabileceğini ifade ediyor. 50 dönümlük alanda bin ton balık üretilebiliyor, ancak aynı miktarda kırmızı et için çok daha büyük doğal kaynak tüketimi gerekiyor.