Japonya’nın üç büyük otomotiv şirketi Nissan, Honda ve Mitsubishi, birleşme yolunda müzakere halinde olduklarını teyit etti. Ancak, Honda, konuya ilişkin açıklamasında, görüşmelerin mali zorluklar yaşayan Nissan’ı ‘kurtarma’ amacı taşıdığını reddetti.
Drive.com.au haber sitesinden Alex Misoyannis’in haberine göre, Honda ve Nissan, otomotiv devlerinin birleşmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü duyurdu. Söz konusu planların Mitsubishi’yi de içine alacak şekilde genişleyebileceği ifade edildi. Başlayan görüşmelerin başarılı olması halinde, Honda-Nissan-Mitsubishi grubunun araç satışları bakımından dünyanın en büyük üçüncü otomotiv grubu olması bekleniyor. Söz konusu listenin en başında Toyota ve Almanya’nın Volkswagen firması yer alıyor.
MITSUBISHI, OCAK 2025’E KADAR KARARINI AÇIKLAYACAK
Japon otomotiv devlerinin birleşme yolundaki hamlesi, kaynaklarını bir araya getirmeyi ve maliyetleri paylaşmayı öngörüyor. Bu sayede, elektrikli araç sektöründeki Çinli rakiplerle rekabet edilebilmesi amaçlanıyor. Nissan ve Honda’nın – ve eğer birleşmeyi kabul ederse Mitsubishi’nin – gelecekte çıkaracağı modeller, teknoloji ve ilgili temellerini ortaklaştıracak ancak araçlar ayrı galerilerde satılmaya devam edecek. Bu durum, Volkswagen ve Skoda ile Peugeot ile Citroen arasındaki ilişkiye benzer bir durum teşkil edecek. Öte yandan, Japon otomotiv devleri, söz konusu birleşme niyetinin, düşen satışları ve kârı karşısında ’12 ila 14 aylık ömrü kaldığı’ düşünülen Nissan’ı kurtarmak olduğunu reddetti.
Honda CEO’su Toshihiro Mibe, düzenlenen basın toplantısında, “Bu, Nissan’ı kurtarmak ile ilgili değil” dedi. Birleşmenin faydalarının görülmeye başlanacağı 2030 yılına işaret eden Mibe, zamanlama olarak 2030 yılını düşündüklerini belirtti. Mibe, “Eğer hedefimizde başarılı olursak, iki şirket kendi ayakları üzerinde durabilecek” diye konuştu.
Honda ve Nissan, Haziran 2025’te anlaşmaya varma amacıyla ‘bir iş entegrasyonuna doğru görüşmelere ve değerlendirmelere başlamak için bugün bir mutabakat zaptı imzaladı. Mitsubishi ise anlaşmaya ‘kendi katılımını ya da dahlini’ değerlendirdiğini ve birleşmeye katılıp katılmayacağına Ocak 2025’in sonuna kadar karar vermek istediğini bildirdi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)