DERSİM – Peri Vadisi’nde baraj yapımına ve topraklarının kamulaştırılmasına karşı direnen 8 kişiye toplamda 20 yıl hapis cezası verildi.
Köylüler ve yaşam savunucuları 12 yıllık direnişlerinin sonunda hapis cezalarıyla karşılaştı. 2012 yılında açılan dava dosyasında dün Diyarbakır Bölge Mahkemesi’nden tebliğ edilen karar neticesinde 8 kişiye 2 yıl 6 ay olmak üzere toplam 20 yıl hapis cezası verildi. Pembelik Barajı’nın üstlenicisi Limak Holding’in açtığı ve 58 kişinin yargılandığı davalarda köylüler ve çevre aktivistleri basın açıklaması yapmak, güvenlik güçlerine direnmek, çadır nöbeti tutmak gibi suçlamalarla yargılanıyordu.
‘DİĞER CEZALAR ONANIRSA KAPALI CEZAEVİNE GİDECEKLER’
Munzur Çevre Derneği yöneticisi Özkan Arslan da hapis cezası alanlardan. Arslan’a baraj karşıtı eylemlere katıldığı için üç yıl hem köye hem de Dersim’e giriş çıkış yasağı, siyaset ve çalışma yasağı uygulanmıştı. Hapis cezaların esas amacının verilen çevre mücadelesini cezalandırmak olduğunu dile getiren Arslan şunları dile getirdi:
“O dönem barajla ilgili hem Bölge İdare Mahkemesi hem de Danıştay’dan barajı durdurma kararı ve mühürleme kararı çıkarılmıştı. Ama Limak şirketi vazgeçmedi. Köylülerin yerleri hazineye çevrildi, köye girişleri yasaklandı. Köylülere hem Bingöl’de hem Dersim’de hem Elazığ’da hem Diyarbakır’da benzer davalar açtılar. Yoksa tüm dosyalar birleştirilip tek bir mahkeme de açılabilirdi. Ama 10’un üzerinde dava açıldı bugüne kadar. Sürekli bir diğer mahkemeden ceza alıyoruz. Yaklaşık son 13 yıldır denetimli serbestlikte birçok köylü haftanın beş günü imza atıyor. 12 boyunca bu 58 kişi bu işin bedelini ödedi. Bugün ise sekiz kişi hakkında üst mahkeme kararı dahi verilmeden ceza kesinleştirdi. Kısa bir yatarı olacak ama diğer cezalarını onaylaması durumunda herkes kapalıya gidecek. Çünkü direnen köylüler cezalandırılmak isteniyor.”
Ne olmuştu?
2012 yılında Elazığ’ın Karakoçan ilçesi ile Dersim’in Nazımiye ve Mazgirt ilçeleri arasında yer alan Peri Vadisi’nde baraj yapımı için acele kamulaştırmayla gidilmiş ve Limak Holding üstleniciliği ile Pembelik Barajı yapımına başlanmıştı. Baraj yapımı gerekçe gösterilerek topraklarına el konulan köylüler yaşam alanlarının sular altında kalmasına karşı direnerek çeşitli eylemler düzenlemişlerdi.
2012’DE DERNEK BAŞKANI TUTUKLANMIŞTI
Arazilerinin büyük bir bölümünün sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen köylüler göçe zorlandıklarını belirterek HES şantiyesinin kapısının önüne kadar yürüyüş gerçekleştirmiş ve burada kolluk kuvvetleri tarafından darp edilmişlerdi. Köylülerin düzenlediği eyleme katılanlar arasında bulunan Dersim Kültür Derneği Başkanı ve üyelerine dava açılmış, dernek başkanı Ali Mükan söz konusu eyleme katıldığı gerekçesiyle 2012 yılında hapis cezası alarak tutuklanmıştı.