50 yılın en büyük sel felaketinden sonra öğretmenler sokağa döküldü
Son 50 yılın en büyük sel felaketiyle sarsılan, İspanya’daki özerk Valensiya bölgesinde aileler ve öğretmenler, düzenledikleri protestoda ölümcül sel felaketinin ardından okullarda hala devam eden hasarın giderilmesini talep etti.
Doğu İspanya’da 220’den fazla kişinin ölümüne yol açan ve binlerce çocuğun eğitimini etkileyen sel, toplumda büyük bir kriz yarattı.
Protestocular, “Valensiya lideri Carlos Mazon istifa etsin” yazılı pankartlar taşıyarak şehri boydan boya geçtiler.
Gösteriler, Avrupa’nın en büyük sel felaketi olarak tarihe geçen 29 Ekim tarihli Valensiya taşkınlarından bir ay sonrasında gerçekleşti. Birçok Valensiya vatandaşı, hükümetlerinin sel felaketine verdiği yetersiz tepkiyi eleştirmeye devam ediyor.
Bir öğretmen sendikası, sel sonrası temizlik ve restorasyon çalışmalarının büyük kısmının öğretmenler ve öğrenciler tarafından yapıldığını söyledi.
Selden yaklaşık bir ay sonra, 5 kişi hala kayıp ve birçok yeraltı otoparklı hala sular altında.
STEPV adlı bölgesel öğretmen sendikasına göre, selden en çok etkilenen bölgede 30 okul halen kapalı durumda. Bu durum, 13 bin çocuğu eğitimde mahrum bıraktı.
Cumartesi gecesi gerçekleşen gösteriye yaklaşık 5,000 kişi katıldı. Hükümet yetkilileri ise selden sonraki restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
STEPV sözcüsü Marc Candela, “Öğretmenler, ebeveynler ve gönüllüler okulları temizlemek zorunda kaldı. Bazı okullarda temizlik görevlileri gördük ama bu yeterli değildi,” dedi.
Valensiya eğitim bakanı Daniel McEvoy ise, “Eğitim kurumlarında olağanüstü temizlik ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor” dedi. Bölgesel yönetimden bir yetkili, 11 Kasım itibarıyla selden etkilenen bölgelerdeki 32 bin öğrencinin okullarına döndüğünü söyledi.
Valencia Başkanı Carlos Mazon, bölgedeki sel uyarılarının halka geç ulaştırılması nedeniyle eleştirilerin odağında. “Hata yaptığını” kabul eden Mazon, istifa etmedi.