Lübnan’dan Suriye’ye 560 bin kişi göçtü

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Suriye Temsilcisi Gonzalo Vargas Llosa e BMMYK Lübnan Temsilcisi Ivo Freijsen, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak Lübnan’daki İsrail saldırıları nedeni ile açıklamalarda bulundu.

İsrail saldırılarının yoğunlaştığı 24 Eylül tarihinden bu yana Lübnan’dan yaklaşık 560 bin kişinin Suriye’ye geçtiğini kaydeden Llosa, bunlardan yüzde 65’inin Suriyeli, yüzde 35’inin ise Lübnanlı olduğunu söyledi.

SİVİLLER YÜRÜYEREK KAÇTI

Llosa, 2017 ile 2024 yılları arasındaki dönemde 400 bin Suriyelinin Lübnan’dan ülkesine geri döndüğünü hatırlatarak, İsrail’in saldırıları nedeniyle benzer sayıya 8 haftada ulaşıldığını aktardı.

İsrail hava saldırılarının sınır kapılarına ve yollara verdiği hasarlara rağmen insanların Lübnan’daki yoğun bombardımanlardan çoğunlukla yürüyerek kaçmayı sürdürdüğünü ifade eden Llosa, bunların yaklaşık yüzde 80’inin kadın ve çocuk olduğunun altını çizdi.

“FARKLI BİR YAKLAŞIMA İHTİYAÇ VAR”

Llosa, Suriye’ye geçenlerin birçoğunun yiyecek, barınak, sağlık hizmeti, hukuki yardım ve giyim gibi acil ihtiyaçlardan mahrum olduğuna dikkati çekti.

Suriye’nin genelindeki durumun acil müdahaleden daha fazlasına ihtiyaç duyduğuna vurgu yapan Llosa, “Acil insani ihtiyaçları ele alırken, geçim kaynaklarını yeniden tesis etmek, insanları kendilerine yetebilir hale getirmek ve geri dönen mültecilerin dönüşünü sürdürülebilir ve onurlu hale getirmek için dayanıklılık oluşturmaya öncelik veren farklı bir yaklaşıma ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir