Türkiye’de çocukların suça sürüklenme oranlarında artış yaşanması dikkat çekti. Uyuşturucu satıcılığı, motosikletli saldırılar, yaralama ve ve cinayet gibi birçok suçta çocukların bulunması, suça sürüklenme sebeplerini sorgulattı. Odatv, konuyu Adli Bilişim Uzmanı ve emekli polis İsa Altun’a sordu.
“SİLAHA ERİŞİMLERİ ÇOK KOLAY”
Altun, çocukların suça sürüklenmeleri konusunda, “Son günlerde özellikle motosikletler üzerinden işlenen kurşunlama, yaralama ve cinayetlerin çoğunda çocuklar var. Uyuşturucu satan kuryelerin çoğu çocuk. Hırsızlık ve gasp olaylarında da aynı durum söz konusu. Gerek sosyal medya ya da Telegram gruplarından silaha erişimleri de çok kolay” dedi.
AİLE İÇİ İLİŞKİLER
Suça sürüklenen çocuklarda, empati ya da merhamet duygusunun olmadığından bahseden Altun, şehirleşme ya da sanayileşmenin bunda bahane olarak gösterildiğini ama aslında en büyük faktörün yıkıcı ve bozuk ortamda yaşanan aile içi ilişkilerden kaynaklandığını söyledi.
TÜİK VERİLERİ
Altun, TÜİK istatistiklerinin de son yıllarda suça sürüklenen çocuklarda artış yaşandığını gösterdiğini aktardı.
KAÇ YAŞINDA BAŞLIYORLAR
Altun, çocukların suça sürüklenme yaşlarına ilişkin konuşarak, “Adliyelerden ve gittiğim çocuk eğitim merkezlerinden birebir edindiğim notlarım ve izlenimlerim doğrultusunda belirtmem gerekirse, çocukların çetelere bulaşma yaşı 12 ile 14 yaşları arasında gerçekleşiyor” dedi. Çocukların birçoğunun ailesi ile aidiyet kuramadığını ve aile içinde sorun yaşadığını, şiddet görmüş ya da şiddete tanıklık etmiş olduğunu belirten Altun, çocukların ihtiyaçlarından bahsetti.
ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI NE
Altun, “Çocuğun gereksinimleri denilince korunma, barınma, eğitim vb ihtiyaçları gelebilir. Bunlar elbette çocuğun temel ihtiyaçlarıdır ancak ruhsal olarak aile içi yaşanan şiddet, umutsuzluk, psikolojik doyuma ulaşamama sevgisizlik, yargılanma, duyarsızlık gibi olumsuz faktörler eklendiğinde çocukların suça ya da çetelere karışması hızlanmaktadır” dedi.
“ÇETE ONLAR İÇİN PRESTİJ MAKAMIDIR”
Çetelerin suça sürüklenen çocuklar için bir prestij makamı gibi görüldüğünden söz eden Altun, “Çocuk kimlik ve kişilik sorunu yaşıyorsa çeteye katılması geç olmayacaktır” ifadelerini kullanarak okulda yaşanılan ders başarısızlığı, öğretmen ve ebeveyn tutumları, arkadaş uyumu olmaması gibi faktörlerinde etkilerinin altını çizdi.
GEREKLİ CEZA
Adli Bilişimci Altun, heyecan yaşama duygusu için önce küçük cezalara bulaşan çocukların gerekli cezayı alamadığında bunun diğer cezalara kapı araladığını ifade etti.
ÇETEDE ÇOCUĞUN DURUMU
Altun çete içerisinde çocuğun durumuna ilişkin, “Kendisi gibi bir çok insanın aynı duygulardan dolayı dışlandığını hisseder ve çeteye aidiyeti artar. Organizasyonda sürekli yanında olduğu hissettirilir. Çocuklar aile içinde yeterli destek ve ilgiyi göremediğinde çevrenin ilgisini çekebilmek adına şiddete bulaşma, uyuşturucu madde kullanımı, ticareti, alkol kullanımı, hırsızlık, gasp ya da yasadışı ideolojik eylemlere karışabiliyorlar. Grup içinde itibar görmek, sırtı sıvazlanmak, ilgi görmek çetelere giden yolu açıyor” dedi.
“ÇOCUK DÜNYAYA SUÇLU OLARAK GELMEZ, SUÇ ORTAMINA ÇEKİLİR”
Altun, çetelerde bulunan çocuklarla ilgili olarak ayrıca, “Çetelerde çoğu çocukların eğitim ve gelir düzeyi düşük olan aileden gelen çocuk okulda kendisini eğitimsel bakımdan az bulmakta yetersizlik ve aşağılık duygularını geliştirmekte ve çocuk aileyi beğenmemekte ve sürekli suçlamaktadır. Çocuk dünyaya suçlu olarak gelmez, suç ortamına çekilir” açıklaması yaptı.
CEZAİ EHLİYET YAŞI VE HUKUKİ DURUM
Altun, çocuklarda cezai ehliyet yaşı ve hukuki duruma değindi. Altun, “yasalarımızda çocuklar kırılgan gruplardan olduğu için hırsızlık, uyuşturucu gibi suçlarda uygulanan cezai yaptırımlar daha farklı. Bilhassa uyuşturucu ve hırsızlık konusunda bunu fırsat bilen çeteler var. Çocuk lehine yapılan düzenlemeleri çocuk aleyhine kullanarak suça karıştırıyorlar. Türk Ceza Hukukunda kişilerin ceza ehliyetleri, 12 yaşını tamamlamaları ile başlıyor. Ancak 12 yaşından 15 yaşına kadar olan dönemde ceza ehliyetlerinin tam oluştuğu yine söylenemez. Bu sebeple belli durumlarda yine ceza ehliyeti yok sayılır fakat belli durumlarda ceza ehliyeti olduğu varsayılır. Ceza ehliyetinin olduğunun varsayıldığı durumlarda ise verilecek cezada indirime gidilir. 15 yaşından 18 yaşına kadar olan dönemde ise ceza ehliyetinin tamamen oluştuğu söylenebilir” dedi.
CEZALARDA İNDİRİM
Söz konusu yaş grubundaki kişilerin işledikleri suçlardan dolayı cezalandırılacakları zaman cezalarında indirime gidildiğini ifade eden Altun, “Bu sebeple aslında tam ceza ehliyetinin başladığı anı, kişinin çocukluktan çıkıp erginliğe adım attığı an olan 18 yaşının tamamlanması olarak belirtebiliriz. Yani tam ceza ehliyeti 18 yaşının tamamlanması ile başlar. Geçtiğimiz yıl Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583 oldu
Altun, güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısının 2023 yılında 537 bin 583 olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“ÇOCUKLARIN 242 BİN 875’İ MAĞDUR OLARAK…”
Bu olaylarda çocukların 242 bin 875’i mağdur olarak, 178 bin 834’ü suça sürüklenme sebebiyle (kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla), 84 bin 751’i bilgisine başvurma amacıyla, 15 bin 716’sı kayıp (hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan) olması sebebiyle, 11 bin 179’u kabahat işlediği iddiasıyla, 4 bin 228’i ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı güvenlik birimlerine geldi veya getirildi.
YARALAMA ZİRVEDE HIRSIZLIK ARKASINDA
Suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların %39,8’ine yaralama, %20,8’ine hırsızlık, %7,7’sine pasaport kanununa muhalefet, %4,9’una uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, %4,0’ına ise tehdit suçları isnat edildi.
SUÇ MAĞDURLARI
Güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen 242 bin 875 çocuğun %89,7’sini suç mağduru, %10,2’sini takibi gereken olay mağduru çocuklar oluşturdu. Güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen veya getirilen 217 bin 915 çocuğun %61,3’ü yaralama, %11,8’i cinsel suçlar, %8,6’sı aile düzenine karşı suçlar, %4,4’ü tehdit, %13,9’u ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı mağdur oldu.
Mert Ali Ayazoğlu