TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala‘nın, İŞKUR‘un yürüttüğü İşgücü Uyum Programı kapsamında sigortasız işçi çalıştırıldığını belirtmesi üzerine İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş‘e sert bir şekilde tepki gösterdi. Bilgin, “Türkiye Cumhuriyeti sigortasız işçi çalıştırmakla mücadele eden bir devlet. Bunu kabul edemeyiz. 1 saat de çalışsa sigortasını yapmak zorundasın” dedi.
CHP’Lİ PALA: SİGORTASIZ ÇALIŞTIRMA İDDİASI
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, İŞKUR‘un İşgücü Uyum Programı ile ilgili önemli eleştirilerde bulundu. Pala, programa göre çalışanların asgari ücretin altında istihdam edildiğini ve sigortasız çalıştırıldığını belirtti. Ayrıca, bu uygulamanın Çalışma Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade etti. Pala, “Bu programda iki tane makro problem var. İstihdam edilenler asgari ücretin altında çalıştırılıyor ve sigortasızlar. Bunu yapan da bizzat Çalışma Bakanlığı‘nın kendisi” dedi.
BİLGİN’DEN İŞKUR GENEL MÜDÜRÜ’NE YANIT: “ANAYASAYA AYKIRI”
Pala’nın açıklamaları üzerine İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş‘e yönelen Komisyon Başkanı Vedat Bilgin, “Böyle bir şey olabilir mi? Bak bu söylediklerin anayasaya aykırı. 1 saat de çalışsa sigortasını yapmak zorundasın. Sigortasız işçi çalıştırmak; böyle bir şey içinde olabilir mi Çalışma Bakanlığı?” dedi. Bilgin, bu tür uygulamaların kabul edilemeyeceğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti sigortasız işçi çalıştırmakla mücadele eden bir devlettir” diye vurguladı.
GÜNEŞ: “İŞGÜCÜ KATILIMI İÇİN PROGRAM”
İş gücü programının içeriğiyle ilgili bilgi veren İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, “Uzun vadede bir sigortadan bahsedemiyoruz. Genel Sağlık Sigortası’nı, meslek hastalığını karşılıyoruz. Aktif iş gücü programlarında sigorta karşılanmaz” şeklinde açıklama yaptı. Ancak, Komisyon Başkanı Bilgin, “Sen çalıştırıyor musun çalıştırmıyor musun? Bu anayasa aykırı. 1 saat de olsa 1 gün de olsa sigorta yapmak zorundasın” diyerek kesin bir tavır aldı.
KANUN DIŞI BİR UYGULAMAYA GEÇİT YOK!
Bilgin, programın eğitim veya sosyal yardımlar olarak nitelendirilemeyeceğini, Türkiye Cumhuriyeti‘nin sosyal devlet anlayışının dışına çıkılamayacağını belirterek, İŞKUR‘un bu konuda yeniden değerlendirme yapması gerektiğini vurguladı. “Eğitim diye yazarak meseleyi sosyal devletin dışına çıkaramazsınız. Bunu kabul etmiyorum” şeklinde konuştu. Komisyon toplantısı, ilgili kanun maddesi üzerine görüşmelerle devam ediyor.