Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “F-16 Blok 70 tedariki kapsamında başlangıç ödemesi yapılmıştır. 1,4 milyar dolar yatırdık. Bununla 40 tane F-16 Blok 70 Viper uçağı alacağız” dedi. Ayrıca Bakan Güler, F-35’le ilgili olarak “Amerikalıların F-35 konusunda, bizim KAAN’ı yapabileceğimizi ve uçtuğunu görünce, biraz düşünceleri de değişti. Onlar şimdi kendileri de F-35’i verebileceklerini ifade ediyorlar. Bu konuda da daha henüz bir gelişme olmadı. Biz hem üretim payımızın tekrar bize verilmesinde ısrar ediyoruz hem de F-35’i almak için isteğimizi bildirdik” ifadelerini kullandı.
Bakan Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı.
Türkiye’den ülkelerine dönen Suriyelilerin sayısı hakkında bilgi veren Güler, “İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ile yapılan koordine neticesinde 2016-2024 tarihleri arasında 730 bin, 2024 yılı içerisinde ise 115 bin olmak üzere toplam 845 bin göçmen Suriye’ye döndü. Bildiğiniz üzere şu anda Suriye’de 1 milyon briket ev yapılması faaliyeti devam ediyor. Bunlardan 116 bin briket ev yapıldı. Giden göçmenler de bu evlere gittikçe yerleşecekler.” diye konuştu.
Güler, Şanlıurfa’da adı insan kaçakçılığına karışan ve tutuklanan Bilal Çokay’ın, disiplinsizliği nedeniyle önce disiplin kuruluna sevk edildiğini bildirdi. Çokay’ın rütbelerinin geri alındığını ve kendisini mahkemeye verdiklerini kaydeden Güler, mahkeme sonucunda Çokay, 1 subay ve 4 uzman erbaşın hapis cezasına çarptırıldığını anlattı.
“İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ SİPER’LER GELECEK”
Yaşar Güler, hava savunma sistemlerinin son durumuna ilişkin de bu sistemlerin hepsinin tamamlanmadığını belirtti. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çelik Kubbe, bir sistem. Bunun içinde 4-5 ayrı sistem var. HİSAR O sistemi, HİSAR A sistemi, SİPER sistemi ve bunlarla beraber KORKUT Alçak Hava Savunma Sistemi… Bunların hepsinin bir sistemle birleştirilerek kullanıldığı sistemin adı da Çelik Kubbe. Dolayısıyla ülkemizin hava savunmasını sağlayabilmemiz için bir tane değil, birden fazla Çelik Kubbe’lere ihtiyacımız olacak ve bunlar da üretilmeye başlandı. SİPER 1 üretildi, 100 kilometre menziliyle envantere girdi. Şimdi hemen ikinci ve üçüncü SİPER’ler gelecek. SİPER 2 ve SİPER 3’ün de üretimle ilgili çalışmaları devam ediyor.”
Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda HÜRJET ve KAAN’ın hizmete girinceye kadar gelişmiş teknolojiyle donatılmış modern savaş uçaklarının envantere alınması ve envanterin çeşitlendirilmesi çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Güler, “F-16 Blok 70 tedariki kapsamında başlangıç ödemesi yapılmıştır. 1,4 milyar dolar yatırdık. Bununla 40 tane F-16 Blok 70 Viper uçağı alacağız. 79 tane de modernize edecektik, ondan vazgeçtik. Şunun için vazgeçtik, bu F-16 modernizasyonunu TUSAŞ tesislerimiz kendisi yapabilecek durumda. Dolayısıyla onları oraya devrettik. 40 tane uçak alacağız. Bir de mühimmatlar var, onları alacağız. Tamamı yaklaşık 6,5-7 milyar dolar olacak.” diye konuştu.
Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedariki konusunda ise Güler, Almanya’nın tedarik konusunda gerekli izinleri çıkardığını bildirdiğini aktararak, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü söyledi.
“F-35’İ ALMAK İÇİN İSTEĞİMİZİ BİLDİRDİK”
Bakan Güler, F-35’le ilgili olarak “Amerikalıların F-35 konusunda, bizim KAAN’ı yapabileceğimizi ve uçtuğunu görünce, biraz düşünceleri de değişti. Onlar şimdi kendileri de F-35’i verebileceklerini ifade ediyorlar. Bu konuda da daha henüz bir gelişme olmadı. Biz hem üretim payımızın tekrar bize verilmesinde ısrar ediyoruz hem de F-35’i almak için isteğimizi bildirdik.” değerlendirmelerinde bulundu.
Hava savunma sistemleri konusunda 1991 yılından itibaren dünyadaki hava sistemi olan her ülkeye müracaat ettiklerini bildiren Güler, bu konuda olumlu cevap alamadıklarını, nihayetinde ihtiyaçlar doğrultusunda S-400’ün alındığını kaydetti. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“S-400’leri kuracağımız, kullanacağımız her yer belli. Bunların yerleşeceği yerler, altındaki mahzenler dahil hepsi yapıldı, hazır. Biz bir emir verdiğimiz anda hangi bölgeye emir verdiysek o bölgeye hareket edecek. Yaklaşık 12 saat sonra bütün sistem kurulmuş olur. Bildiğiniz üzere bu bir hava savunma sistemidir. Yani bize bir hava taarruz tehlikesi çok üst düzeye çıkacak, biz de kullanalım.”
Yaşar Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde 3 binin üzerinde tank bulunduğunu, 2025’in sonunda da ALTAY tankını seri üretimde almaya başlayacaklarını kaydetti.
Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ’nin (MKE) özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Güler, “MKE AŞ, sürekli olarak devletimizin emrinde, orada çalışmaya devam edecek. Tam tersine çok önemli, ciddi yatırımlara girdik. İnşallah orada ülkemizin ihtiyaçlarının tamamını karşılayacak şekilde çok kısa zamanda üretime başlayacağız.” ifadelerini kullandı.
Güler, TSK’nın personel, istihbarat, harekat ve lojistik olmak üzere 4 ana unsuru olduğunu söyledi. Bunlardan hayati olan istihbarat ve harekatın tamamen Genelkurmay Başkanı’na ait olduğunu kaydeden Güler, personel ve lojistiğinse, eskiden beri Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen 2 faaliyet olarak aynı şekilde devam ettiğini bildirdi.