Çocuklar için gelecek parlak değil! Onlara iyi bir dünya bırakmıyoruz…

“Dünyada Çocukların Durumu 2024: Değişen Dünyada Çocukların Geleceği” başlıklı raporda, demografik değişimler, teknolojik eşitsizlikler, iklim ve çevre krizleri olmak üzere, üç büyük küresel etkinin 2050 yılına kadar ve sonrasında çocukların yaşamlarını nasıl etkileyeceğine yer verildi. Rapordan öne çıkanlar şöyle:

– 2050-2059 arasındaki on yılda, 2000’li yıllara kıyasla sekiz kat daha fazla çocuk aşırı sıcak hava dalgalarına, üç kat daha fazla nehir taşkınına ve yaklaşık iki kat daha fazla aşırı orman yangınına maruz kalacak

– İklime dayanıklı barınma olanaklarına, soğutma altyapısına, sağlık hizmetlerine, eğitime ve temiz suya erişimi olan bir çocuğun, bunlara erişimi olmayan bir çocuğa kıyasla iklim şoklarından kurtulma şansı daha yüksek. Raporda, tüm çocukları korumak ve çocukların karşılaştıkları riskleri azaltmak için hedef odaklı çevresel eylem planlarına acil ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.

Çocuk nüfusu azalıyor

– Sahra Altı Afrika ve Güney Asya’nın 2050’lerde en büyük çocuk nüfusuna sahip olacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda, nüfusun giderek yaşlandığına da dikkat çekilirken dünyanın her bölgesinde çocukların oranının azalması bekleniyor. Bu demografik değişimler, bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Bazı ülkeler, artan çocuk nüfusuna yönelik hizmetleri yaygınlaştırma baskısı altında kalırken, diğer ülkeler ise artan yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını dengelemeye çalışıyor.

İyi gelişmeler

– Raporda bazı iyi haberler de var. Doğuşta beklenen yaşam süresinin artacağı tahmin ediliyor. Son 100 yılda çocukların eğitime erişimi konusunda elde edilen kazanımların da devam edeceği öngörülüyor. En az ilköğretim düzeyini tamamlamış çocukların oranı, 2000’li yıllarda yüzde 80 iken bu oranın 2050’lerde yüzde 96’yı geçmesi bekleniyor. Benzer şekilde, eğitime ve halk sağlığına yapılan yatırımların arttırılması ve daha sıkı çevre koruma önlemleri alınması suretiyle, çocuklar için sonuçların önemli ölçüde iyileştirilebileceğine dikkat çekiliyor.

Temiz havadan mahrumlar

Sis içinde ilerleyen bu üç tekerlekli araçtaki çocuklar, Pakistan’ın Lahor kentinde tekrar okula dönüyor. Ülkede tehlikeli düzeydeki hava kirliliği nedeniyle kapatılan okullar, kirlilikte düşüş olunca yeniden açıldı…

Raporun önerileri

Raporda şu çağrıda bulunuluyor: Çocuklar için eğitime, hizmetlere, sürdürülebilir ve dayanıklı şehirlere daha fazla yatırım yapılmalı. Altyapı, teknoloji, temel hizmetler ve sosyal destek sistemleri iklim değişikliklerine daha dayanıklı hale getirilmeli. Tüm çocuklara internete bağlanma olanakları ve güvenli teknolojik tasarımlar sunulmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir