Zenginler Dünya’yı daha çok kirletiyor

İklim krizi daha da keskinleştikçe gezegeni kurtarmanın tüketicilerden yoğurt kaplarını geri dönüştürmelerini kibarca istemekten daha fazlasını içereceği açıkça ortaya çıkıyor . Gerçekten de, iklim değişikliğinin etkilerinin çoğu büyük ölçüde aşırı zenginler aracılığıyla kaynak istifleme ve eşitsizlik tarafından teşvik ediliyor. Bu, ilerici bir köşe yazarının bakış açısı değil, daha ziyade kaynak tüketimi ile zenginlik arasındaki ilişkiyi nicelleştirmeyi amaçlayan bilimsel araştırmanın sonucudur.

İlginçtir ki, küresel ısınmaya yalnızca en zenginler neden olmuyor aynı zamanda iklim değişikliğinden daha çok dünyanın yoksullarına zarar veren davranışlarda da bulunuyorlar . Özellikle güvenli içme suyuna erişim konusunda, aşırı çıkarcı ve bencil davranışlar genellikle küresel ısınmanın dünyanın en yoksullarına verdiği zararı geride bırakıyor.

“Kentsel su krizleri ayrıcalıklı toplumsal grupların sürdürülemez tüketim kalıplarından kaynaklanabilir.”

Bir çift çalışma, eşitsizliğin ne kadar çarpıcı olduğunu gösteriyor. Nature Sustainability dergisinde yakın zamanda yayınlanan ilk çalışma , “kentsel elitlerin suyu aşırı tüketirken daha az ayrıcalıklı nüfusları temel erişimden nasıl dışladığını” ayrıntılarıyla anlatıyor. Cleaner Production Letters dergisinde yayınlanan ikinci çalışma, zengin insanların gösterişli yaşam tarzlarının gezegeni orantısız bir şekilde nasıl boğduğunu ve küresel sıcaklıkların artmasını engelleme hedeflerine ulaşmamızı nasıl imkansız hale getirdiğini açıklıyor.

Yaşamı Dünya’da mümkün kılan o değerli sıvıyla başlayalım. Yemyeşil golf sahalarına, pastoral çimenliklere ve devasa yüzme havuzlarına bitişik geniş malikaneler orantısız miktarda H2O emiyor. Buna karşılık, uluslararası alanda bir insan hakkı olarak tanınan temiz içme suyuna erişim , ancak dünya genelinde her 4 kişiden 1’i böyle bir erişime sahip değil ve bu eşitsizlik yılda yaklaşık 1,2 milyon ölüme neden oluyor. Y

SUYUMUZ BİTTİĞİNDE NE OLUR? İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SAYESİNDE DİSTOPİK BİR ÖNCÜL GERÇEK OLUYOR

“Dünya çapında 80’den fazla büyük şehir son 20 yıldır kuraklık ve sürdürülemez su kullanımı nedeniyle su sıkıntısı çekti, ancak projeksiyonlarımız dünyanın birçok yerinde zenginler ile fakirler arasındaki uçurumun artmasıyla bu krizin daha da kötüleşebileceğini gösteriyor,” diyor Reading Üniversitesi’nde hidrolog ve Nature Sustainability çalışmasının ortak yazarı olan Profesör Hannah Cloke bir açıklamada . “Bu, sosyal, ekonomik ve çevresel eşitsizlik arasındaki yakın bağlantıları gösteriyor. Sonuçta, şehirlerde suyu paylaşmanın daha adil yollarını geliştirmezsek herkes sonuçlarına katlanacak.”

Bunu göstermek için Cloke ve meslektaşları, 2017 ortasından 2018 ortasına kadar “şimdiye kadar kaydedilen en uç kentsel su krizlerinden birini” yaşayan 4,7 milyonluk bir şehir olan Güney Afrika’daki Cape Town’a baktılar. Şiddetli kuraklık ve artan talep sayesinde su seviyeleri tarihi düşük seviyelere düştü – özellikle Theewaterskloof Barajı’nda , bir noktada kapasitesinin %13’ünün altına düştü. Durum o kadar vahim bir hal aldı ki hükümet muslukların tamamen kuruyacağı bir “Sıfır Günü” konusunda uyarıda bulundu.

“Toplam nüfusun sırasıyla yalnızca %1,4’ünü ve %12,3’ünü temsil etmelerine rağmen, elit ve üst-orta gelir grupları birlikte tüm şehrin tükettiği suyun yarısından fazlasını (%51) kullanıyor.”

Yoğun bir koruma kampanyası sayesinde, Cape Town’ın su sorunları tamamen ortadan kalkmamış olsa da sıfır günü hiç gelmedi. Ancak benzer senaryolar, su daha değerli bir kaynak haline geldikçe, São Paulo’dan Miami’ye, Bangalore’dan Londra’ya kadar diğer şehirlerde de yaşanmakla tehdit ediyor. Sorun genellikle kontrolsüz kentsel genişleme veya tarımda aşırı kullanım açısından çerçeveleniyor . Ancak daha yakından baktığınızda, varlıklı bireylerin ve ailelerinin küçük bir kesiminin diğerlerinden çok daha fazlasını kullandığı açıktır.

Cape Town’da araştırmacılar, su sistemlerinin karmaşık etkileşimini yakalamak için sistem-dinamik bir model kullandılar. Şehri beş sosyal gruba ayırdılar: seçkinler, üst-orta gelirliler, alt-orta gelirliler, düşük gelirliler ve şehrin kenarlarına dağılmış gayri resmi yerleşimler.

Yazarlar, “Toplam nüfusun sırasıyla yalnızca %1,4’ünü ve %12,3’ünü temsil etmelerine rağmen, elit ve üst-orta gelir grupları birlikte tüm şehrin tükettiği suyun yarısından fazlasını (%51) kullanıyor” diye bildirdi. “Bu gruplar genellikle bahçeleri ve yüzme havuzları olan geniş evlerde yaşıyor ve sürdürülemez seviyelerde su tüketiyor, gayri resmi sakinlerin ise tesislerinde musluk veya tuvalet yok.”

Yazarlar bu çarpıcı karşıtlık hakkında lafı dolandırmadan, “kentsel su krizlerinin ayrıcalıklı toplumsal grupların sürdürülemez tüketim kalıpları tarafından tetiklenebileceğini” vurguluyorlar. Eleştirel sosyal bilimler, bu kalıpların ayrıcalıklı bir azınlığın özel yararına sermaye birikimi ve sürekli büyüme arayan belirgin politik-ekonomik sistemler tarafından üretildiğini açıklıyor. Başka bir deyişle, kentsel elitlerin su kaynaklarını aşırı tüketmesi ve aşırı sömürmesi ve diğer toplumsal grupların su açısından marjinalleştirilmesi doğal bir şey değil. Bunun yerine, su eşitsizlikleri ve bunların sürdürülemez sonuçları tarih, politika ve gücün ürünleridir.

Bu eğilimlere karşı koymanın tek yolunun siyasi değişim olduğunu, özellikle de “diğer vatandaşların veya çevrenin pahasına seçkinci aşırı tüketimin hoş görülmediği bir toplumu yeniden hayal etmek” olduğunu ileri sürüyorlar. Bu tür ayrıcalıklı yaşam tarzlarının su kullanımına egemen olmasına izin vermememiz gerektiğini savunuyorlar; bu oldukça keskin bir siyasi argüman, ancak yazarlar, su kullanımının hoşumuza gitse de gitmese de doğası gereği siyasi olduğu göz önüne alındığında bunu uygun buluyorlar.

DAHA FAZLA İNSAN MİLYONER OLDUKÇA DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR

Cleaner Production Letters makalesi daha geniş bir bakış açısına sahip, sadece su kullanımına değil, aynı zamanda en zengin bireylerin genel tüketimine odaklanıyor. Karbon bütçelerini ve bunun yükselen sıcaklıkları 1,5º santigrat ile sınırlamak için uluslararası hedeflere nasıl uyduğunu inceleyerek başlıyorlar. Zengin insanların, özellikle özel uçaklar ve yatlar ve kıtalar arasında gayrimenkul biriktirme yoluyla, fakir bireylerden orantısız bir şekilde daha fazla sera gazı saldığını tespit ediyorlar. Ve daha fazla insan milyoner oldukça ve cömert karbon bütçelerini artırdıkça durum daha da kötüleşiyor.

İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde turizm araştırmaları profesörü olan Stefan Gössling liderliğindeki çalışma , mevcut oranda, dünyadaki milyoner sayısının 2020’de küresel nüfusun %0,7’sinden 2050’ye kadar %3,3’e üç katından fazla artacağını öngörüyor. Yine de, mevcut seviyelerde, yıllık karbon bütçesinin yaklaşık %72’sini tüketecekler. Karbon bütçesi, küresel sıcaklık artışını genellikle sanayi öncesi seviyelerin 1,5 veya 2 santigrat derece üzeri olan belirli bir hedefe sınırlama konusunda makul bir şansa sahipken atmosfere salınabilecek maksimum karbondioksit emisyonu miktarının bir ölçütüdür.

“Bulgularımız küresel politika seçimleri sorununu gündeme getiriyor, bu araştırma yüksek emisyonluları hedeflemenin anahtar olacağını doğruluyor,” diye yazıyor Gössling ve Münih Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde profesör olan yardımcı yazarı profesör Andreas Humpe. “1,5º C veya 2,0º C sıcaklık sınırları içinde kalmak, servet artışının sonuçlarına değinmeden zordur. Düşük gelirli alıcılar tarafından harcanan bir dolar, zenginler tarafından harcanandan daha fazla emisyonla ilişkilendirilirken, servetin en üstte yoğunlaşması, 1,5° C’ye kadar kalan karbon bütçesinin önemli bir kısmının insanlığın çok küçük bir kısmı tarafından tüketildiği anlamına geliyor.”

İklim çöküşünü tamamlamak için bu raydan çıkıp çıkamayacağımız belirsiz. Önümüzdeki üç on yılda çok şey değişebilir. Ancak Gössling ve Humpe’nin belirttiği gibi, “enerji kullanımında bir azalma ve zenginlerin yenilenebilir enerji kullanımına geçişi de içeren değişimi zorunlu kılan politikalar olmadan, küresel ısınmanın kritik eşikler içinde nasıl kalabileceğini görmek zor.

Başkan Joe Biden da dahil olmak üzere bazı siyasi liderler, 100 milyon doların üzerindeki tüm servetlere %25 vergi gibi ultra zenginlere daha yüksek vergiler önerdi; bu da Amerikalıların yalnızca %0,01’ini etkilediği tahmin ediliyor . Ancak bu öneri, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için değil, federal açığı azaltmanın bir yolu olarak öne sürülüyor. Mevcut durumun aciliyeti göz önüne alındığında, beklediğimiz sürece daha da kontrolden çıkan bu durum, insanların çözülmekte olan iklimimizin altında yatan siyasi ve ekonomik gerçekleri anlamaları açısından kritik önem taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir