Uzman doktor uyardı: Bacaklardaki o belirti kalp krizi habercisi olabilir

Dr. Ashrafi’ye göre, bacaklarda parlak deri, vücutta yağ birikiminin arterleri tıkaması sonucu kan akışının azalmasından kaynaklanabilir. Bu durum, yeterince oksijen ve besin alamayan deri hücrelerinin parlak, gergin ve ince bir görünüme bürünmesine yol açar. PAD, kalp krizi ve felç riskini artıran ciddi bir durumdur.

DİĞER POTANSİYEL NEDENLER NELER?

Parlak bacak derisi, sıvı birikimi ya da derin ven trombozu gibi diğer dolaşım sorunlarını da işaret edebilir. Derin ven trombozu, genellikle bacaklarda veya uylukta derin bir damarda kan pıhtısı oluşmasıdır. Bu gibi durumlar erken teşhis edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?

DAily Mail’de yar alan habere göre; diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar ve sigara kullanımı, dolaşım sorunlarını ve buna bağlı parlak deri görünümünü tetikleyen faktörler arasındadır. Bu tür sağlık problemleri yaşayan bireylerin belirtileri dikkate alması önemlidir.

Dr. Ashrafi, bu tür cilt değişikliklerinin her zaman tehlikeli bir durumu göstermeyebileceğini ancak sürekli tekrar eden bacak ağrısı, şişlik ya da ciltte kalıcı değişiklikler fark edilmesi halinde bir doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

POPÜLER DOKTOR DA UYARIYOR

5.3 milyon takipçisi olan NHS cerrahı Dr. Karan Raj da bu konuya dikkat çekti. Dr. Raj, bacak derisindeki parlaklığın, özellikle arterlerde plak birikimine bağlı kan dolaşımı sorunlarının erken işareti olabileceğini söyledi. Azalan kan akışının, dokuların zayıflamasına ve derinin incelip parlak hale gelmesine neden olduğunu açıkladı.

NASIL TEDBİR ALMALI?

Kan dolaşımı sorunlarını önlemek veya yönetmek için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir beslenme planı benimsemek ve sigaradan uzak durmak önemlidir. Ayrıca, düzenli doktor kontrolleri ve belirtilerin erken fark edilmesi hayati önem taşır.

Bacaklarınızdaki parlaklık veya başka değişiklikleri hafife almayın. Basit bir belirti gibi görünen bu durum, ciddi bir sağlık probleminin erken uyarısı olabilir. Erken teşhis ve doğru tedaviyle hayati riskler önlenebilir. Bu belirtileri görüyorsanız mutlaka bir doktora danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir