Yeşil çelik yolunda kömürü azaltıyor

Ebru Sungur / Krd. Ereğli – Yüksek fırın Ayşe’yi bakıma almadan önce yaptığı hidrojen enjeksiyon testinde başarılı olan Erdemir, çelik üretiminde kullanılan kömürü azaltmaya hazırlanıyor. Devreye aldığı pilot piroliz tesisi ile kömüre alternatif yakıt geliştirmeye başlayan entegre yassı çelik üreticisi, karbon emisyonu azaltımı için 2030’a kadar yapacağını duyurduğu 3.2 milyar dolarlık yatırımın 1.1 milyar dolarını bu yıl gerçekleştirdi.

Erdemir ve İsdemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Mustafa Serdar Başoğlu ile Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker’in aralarında bulunduğu Erdemir yöneticileri, tesiste düzenledikleri basın buluşmasıyla Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticisinin 2024 yılını değerlendirdi ve gelecek planlarıyla ilgili bilgi verdi.

İthal kok düşecek

Bu yılın başında açıkladıkları Net Sıfır Yol Haritası ile Türkiye’de çelik sektörüne öncülük ettiklerini belirten Peker, şöyle konuştu:

“Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu olarak ton ham çelik başına karbon emisyonumuzu 2030 yılına kadar yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı, 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bir ilke imza atarak birinci yüksek fırın Ayşe’ye hidrojen enjeksiyonunu başarıyla tamamladık. Avrupa’da benzer uygulamayı gerçekleştiren üç çelik üreticisinden biri olarak, bu alandaki teknolojik alt yapıyı ülkemize kazandırdık. Ayrıca biyokütleden yakıt ve karbon kaynağı üretimini hedeflediğimiz 7.000 ton/yıl biyokömür üretim kapasiteli pilot piroliz tesisimizi devreye alarak kömüre alternatif yakıt geliştirmeye başladık. Bu tesisimizle birlikte üretim sürecinde kullandığımız fosil yakıtları belli oranda ikame ederek emisyonlarımızı ve maliyetlerimizi azaltacağız. Dördüncü kok bataryasını 2025 başında devreye alacağız. Yeni batarya çevre performansımızı ve kok üretim kalitemizi artırırken, ithal kok alımının azaltılmasını sağlayacak.”

İhtiyacın üçte birini karşılıyor

– Yassı çelik otomotiv, beyaz eşya, boru profil, haddecilik, genel imalat, elektrik-elektronik, makine, enerji, ısı gereçleri, gemi inşa, savunma, ambalaj ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde kullanılıyor.

– Türkiye yılda 20 milyon tona yakın yassı çelik tüketiyor.

– Bu tüketimin 13.5 milyon tonu yurt içinde üretiliyor.

– Erdemir ve İsdemir’in yıllık üretimleri 7 milyon ton düzeyinde.

Yatırıma devam

OYAK Maden Metalürji şirketlerinden Erdemir’in basın toplantısına bir mesaj gönderen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Ülkemize ve dünyamıza olan sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Küresel ekonomi ve çelik piyasalarında hâkim olan zorlu koşullara rağmen istihdam ve üretimi koruyarak dönüşüm yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.

Yerli demir kullanacak

Erdemir halen çelik üretiminde kullandığı demirin tamamını ithal ediyor. Serdar Başoğlu, yerli hammadde için yatırımın sürdüğünü belirterek, “Bingöl Avnik’te devam eden peletleme tesisi yatırımı tamamlandığında yüzde 80-85 oranında kendimize yeterli hale geleceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir