Daha önce duydunuz mu? İşte Türkiye’nin gizlice geliştirdiği en uzun menzilli füze

Roketsan’ın gizlice geliştirdiği ve özellikleri ile şimdiden düşmanlara korku salan Cenk balistik füzesi, Türkiye’nin orta menzilli balistik füze sınıfındaki ilk ürünü. Aynı zamanda da sahip olduğu en uzun menzilli füze. İlk kez 2023 yılının ortalarında kamuoyuna gösterildi ve menzilinin 1000 kilometrenin üzerinde olduğu ifade edildi.

Bu nedenle 1000 ila 3500 kilometre arasındaki mesafelerde etkili olan orta menzilli balistik füzeler (MRBM) sınıfında yerini alıyor. Bu tür füzeler genellikle stratejik hedeflere yönelik operasyonlarda kullanılıyor ve nükleer, kimyasal, biyolojik veya konvansiyonel harp başlıkları taşıyabiliyor. Cenk’in de hem sabit rampalardan hem de mobil platformlardan fırlatılabilecek şekilde tasarlandığı biliniyor. Peki Cenk füzesi hangi özellikleri ile öne çıkacak?

Cenk füzesi özellikleri

Genel çalışma prensibine bakacak olursak; balistik füzeler fırlatıldıktan sonra itki sistemiyle atmosferin dışına çıkar ve burada balistik bir yörünge izler. Bu tür füzeler üç temel aşamadan geçer: fırlatma, orta safha ve terminal safha. Terminal safha, füzenin atmosfere yeniden giriş yaparak hedefe doğru ilerlediği son aşamadır ve genellikle en yüksek hızın görüldüğü bölümdür.

Cenk füzesinin de bu aşamada ses hızının kat be kat üstü yüksek hızlara ulaşabileceği ve gerekli durumlarda rota değişikliği yapabilen bir manevra kabiliyetine sahip olduğu ifade ediliyor. Üstelik Roketsan’ın Cenk füzesinin motor, yakıt ve diğer kritik sistemlerini yerli olarak geliştirdiğini de gelen bilgiler arasında.

ABD’nin Cruise füzesi gibi: Yerli seyir füzesi Kemankeş!

Yerli ve milli seyir füzesi KEMANKEŞ ilk defa tanıtıldı. Baykar tarafından üretilen KEMANKEŞ ile ilgili detaylar haberimizde…

Dünyada orta menzilli balistik füze geliştiren ülkeler ise bir elin parmağını geçmiyor. ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Kuzey Kore, İsrail ve Fransa gibi ülkeler bu teknolojiyi geliştirmiş durumda. Bu tür füzeler genellikle ulusal güvenliği sağlama, stratejik caydırıcılık oluşturma ve askeri üstünlük sağlama amacıyla kullanılıyor.

Cenk projesi de bu kapsamda Türkiye’nin balistik füze teknolojisinde oldukça önemli bir adım. Proje aynı zamanda Türkiye’nin havacılık ve uzay sanayiindeki kapasitesini artırma potansiyeline sahip. Zira eşzamanlı olarak birçok uzay çalışması da sürdürülüyor.

Balistik füzelerin özelliklerine biraz daha bakacak olursak genellikle yüksek irtifada ve yüksek hızda hareket ettikleri için durdurulması zor silahlar arasında yer aldığını görüyoruz. Ancak THAAD, S-400 gibi hava savunma sistemleri bu tehditlere karşı geliştirilmiş sistemlerden bazıları.

Bu savunma sistemleri balistik füzeleri atmosfere yeniden giriş yaptıkları anda ya da hedeflerine ulaşmadan önce etkisiz hale getirmeyi hedefliyor. Yine de füzenin hızına ve manevra kabiliyetine bağlı olarak bu sistemlerin başarısı değişkenlik gösterebiliyor. Cenk’in ise bu savunma sistemlerini aşmaya yönelik tasarlandığı ve gelişmiş teknolojiler içerdiği ifade ediliyor.

Şimdilik proje gizli tutulduğu için hakkında daha fazla bilgi paylaşılmasa da sessiz sedasız geliştirilen bu füzenin ilerleyen yıllarda Türkiye’nin elindeki en büyük caydırıcı güç unsurları arasına gireceğine dair en ufak şüphe yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir