Çin’in mikro robotu rekor kırdı: Gerçek böceklerden daha hızlı!

Çin’in Beihang Üniversitesi’nden araştırmacılar, BHMbot-B adını verdikleri yeni bir mikro robot geliştirerek hız ve yetenek alanında rekor kırdı. Sadece 15 mm uzunluğunda ve 2 gram ağırlığında olan robot, dünyadaki en hızlı mikro robotlardan birisi oldu. Hatta, okadar hızlı ki, birçok gerçek böceğin hareket hızını aşıyor. İşte detaylar…

Çin, birçok gerçek böcekten daha hızlı olan BHMbot-B adında mikro robot geliştirdi: Peki nasıl çalışıyor?

İleri ve geri hareket kabiliyetinde benzersiz olan robot böcek, 38,7 vücut uzunluğu/saniye (BL/s) hızla ileri ve 44 BL/s hızla geri hareket edebiliyor. Aslında, BHMbot-B’nin hareket mekanizması, elektromanyetik bir aktüatör sistemine dayanıyor. İçerisindeki bir mıknatıs, bir bobin ve bağlantı mekanizması, bir alternatif akım yardımıyla titreşimler oluşturuyor.

Titreşimler, robotun ileri ya da geri hareket etmesini sağlıyor. Yönlendirme, titreşim frekansının değiştirilmesiyle kontrol ediliyor ve robotun yönünü çevirmeden hareket etmesi sağlanıyor. BHMbot-B hız dışında başka birçok daha konuda iddialı. Örneğin, kendi ağırlığının 32 katına kadar yük taşıyabilen robot, 3,2 BL/s hızla ağır yüklerin altından kalkabiliyor.

Ev işleri yapacak! Ev tipi insansı robot NEO Beta tanıtıldı!

1X Technologies’un ev için tasarladığı yeni insansı robot NEO Beta tanıtıldı. Bu robot, ev işlerine yardımcı olacak.

Ayrıca, cam, kum ve hatta kıvrımlı borular gibi farklı yüzeylerde sorunsuz bir şekilde hareket edebiliyor. Peki hangi alanlarda kullanılacak? Aslında, mikro robotun potansiyel kullanım alanları oldukça geniş. Bunlar arasında:

  • Dar alanlarda arama ve kurtarma operasyonları.
  • Mikroskobik kameralar ve sensörlerle donatılarak veri toplama.
  • Endüstriyel robotik uygulamalarındaki hassas görevler ve operasyonlar.

BHMbot-B, önceki mikro robotların aksine, hareket yönünü değiştirirken pozisyon kaybetmeden geri manevra yapabiliyor. Araştırmacılar, robotun yeteneklerini daha da geliştirmek için çalışmalara son gaz devam ediyor. Bir sonraki adım, otonom navigasyon ve çevresel algılama yeteneklerini entegre etmek. Böylece robot, tamamen bağımsız hareket edebilir hale gelecek.

Sizce bu tür robotlar, gelecekte hangi alanlarda kullanılır? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir