Xiaomi 14 İnceleme

Çin’in önemli teknoloji şirketi Xiaomi, bir süre önce sürpriz yaparak büyük bir basın daveti verdi ve bu davette yeni ürünlerini tanıttı. Bunlardan biri ise Xiaomi 14 Pro modeliydi. Ancak bu modeli sadece Çin’de satacağını açıklayan Xiaomi, Xaiomi 14 serisinin diğer modellerini ise dünya genelinde satışa çıkardı.

İnceleyeceğimiz Xiaomi 14 serinin temel modeli olsa da aslında güçlü özelliklere sahip bir telefon olarak dikkat çekiyor. Telefonun en çok merak edilen özelliklerinden biri de, Lecia kameraları. Lecia kameraları üst düzey performansa sahip olmalarıyla tanınıyor ve Xiaomi 14 serisinin temel modelinde de bu kameraların bulunması önemli. Peki ama tasarımından kamerasına, ekranından piline ve hatta fiyatına kadar, Xiaomi 14 nasıl bir telefon? Kullanıcısına hangi imkanları sunuyor?

Xiaomi 14 Tasarımı Nasıl?

Xiaomi, 14 serisinin temel modelinde, son yıllarda artık çok popüler olan Boxed tasarım çizgisini kullanmış ve cihazın çevresini aluminyum bir çerçeveyle kaplamış. Bu çerçeve önden bakıldığında, 1.61 mm kalınlığında ince bir ekran çerçevesine dönüşüyor. Yeşil, beyaz ve siyah renk seçenekleriyle gelen telefonun arka yüzünde dörtgen bir kamera adası yer alıyor ve bu adanın çevresi kristal izlenimi veren özel kesim bir metal çerçeveyle çevrili. Kamera adası içinde 3 kamera ve flaş yer alırken, ön yüzde çentik içinde de selfie kamerası bulunuyor.

Telefon 6.36 inç boyutunda bir ekrana sahip ve tam boyutları ise 152,8 x 71.5 x 8.2 mm… Telefonun ağırlığı ise 193 gram. Xiaomi 14 dev boyutlara sahip olmadığı için özellikle küçük ellere sahip kullanıcıları çok memnun edebilir. Telefonda, çevredeki sesleri net şekilde alabilmek için 4 farklı mikrofon kullanılmış. Ayrıca müzik, film ve video sesleri için de Dolby Atmos Stereo hoparlörler yer alıyor.

Bu arada telefonunuza havuza düşerseniz endişelenmeyin, cihaz IP68 toz ve su koruması sunuyor. IP68 teknik olarak 30 dakika boyunca, 1.5 metre tatlı suyun altında kalmayı mümkün kılıyor. Ama siz yine de hiçbir telefonu koruma kılıfı olmadan suyun altında kullanmaya çok hevesli olmayın çünkü cihazda üretim hatası varsa ve su alırsa, telefonunuzu yenilemeleri için başvurduğunuzda üreticileri 2 metre suya sokmadığınıza ikna etmeniz kolay olmayabiliyor. Kaldı ki üreticileri ikna edip sıfır bir telefon almayı başarsanız bile, bozulan telefonunuzda kaybettiğiniz verileriniz keyfinizi çok kaçırabilir. Suyun altı çok başka bir dünya ve su basıncı kolayca kontrolden çıkabilen bir değişkendir, telefon sadece 10 santim suyun içinde olsa bile telefonu suyun içinde hızlı hareket ettirmek sebebiyle oluşabilecek su basıncı cihazın korumasını aşabilecek su kaçaklarına sebep olabilir.

Xiaomi 14 Kamera Yetenekleri Neler?

Xiaomi, telefonun en dikkat çekici özelliği olarak, Lecia lensleriyle yaptığı iş birliğini öne sürüyor. Cihazda Lecia markalı kameralar var. Son dönemde markaların önemli lens üreticileriyle iş birliklerine tanık oluyoruz. vivo, ZEISS ile iş birliğine gitmiş ve vivo X100 serisi, vivo X200 serisi ve yeni orta segment akıllı telefonları vivo V40 serisinde ZEISS lensleri kullanmıştı. OPPO da yeni Find X8 serisinde Hasselblad ile iş birliğine giderken, Xiaomi de 14 serisinde Leica imzalı kameralara yer veriyor.

Telefonun ana kamerası 50 MP çözünürlük sunarken, telefoto ve ultra geniş çekimler için de yine iki ayrı 50 MP kamera kullanılmış. Dolayısıyla cihazın arka yüzündeki kamera adasında 3 adet 50 MP kamera yer alıyor. Selfie kamerası ise 32 MP’lik geniş açılı bir Lecia lens içeriyor.

Telefonda kullanılan Leica’nın geniş diyafram açıklığına sahip Summilux optik lensi, yüksek hızlı lenslere eş değer özelliklere sahip. Bu lens, düşük ışıklı ortamlarda daha fazla ışık yakalama yeteneğiyle dikkat çekiyor. Bu lensler, benzer çözünürlüğe ve yeteneklere sahip lenslere oranla karanlık ortamlarda %80 daha fazla ışık yakalayabiliyor. Aynı zamanda yüksek sayıda renk üretimi, kontrast ve çözünürlük de sunuyor. Summilux, çekim hızlarında da önemli bir artış sağlıyor. F1,6 geniş diyafram açıklığı, Xiaomi 14’ün aynı görüntü parlaklığını daha kısa pozlama süresiyle elde etmesine olanak veriyor. Böylece deklanşöre dokunduktan sonra çok daha kısa sürede görüntüyü oluşturmak mümkün oluyor. Ayrıca lensin üzerinde parlama önleyici bir kaplama bulunuyor ki, böylece parlak ışıklı ortamlarda veya örneğin yazın plajda güneş altında, ışık haleleri olmadan fotoğraflar çekebiliyoruz.

Arka kameralar 4K’ya kadar 60 fps hızında video çekebilirken, ayrıca 8K video kaydına da izin veriyor ancak kare hızı 24 fps’ye düşüyor. Ön kamerada ise video çekerken yine 60 fps hız akadar 4K çözünürlük kullanmak mümkün.

Xiaomi 14 özel bir telefoto kameraya sahip. Bu kamera, 3.2x yerel optik zoom sunuyor. Biraz dijital yardım kullanarak 5x ve 10x Zoom da yapabiliyor.

Telefon Dolby Vision destekli videolar çekebiliyor. Dolby Vision, daha yüksek renk aralıklarında ve ve daha güçlü kontrastla daha canlı video görüntüleri oluşturmaya yardımcı oluyor. Telefonun Dolby Vision yeteneğini, sinema sektöründe en çok kullanılan 2.39:1 en-boy oranına sahip olan yeni bir film moduyla beraber düşünürsek, Xiaomi 14’ün kullanıcılarına sosyal medyada dikkat çekecek sinematik videolar çekme imkanı verdiğini görüyoruz. Telefonun yazılımı ve kamera lensleri, sinematik bokeh efektini ve otomatik odak değiştirmeyi de destekliyor. Böylece ancak profesyonel kameramanlarla çekilen sinema filmlerinde görebileceğimiz sahneler yaratabiliyoruz.

Xiaomi 14 Ekranı Nasıl?

Xiaomi 14, 1200 x 2670 çözünürlük sunan, 460 PPI’ye sahip 6,36 inçlik bir AMOLED ekran sunuyor. Ekranın 3.000 nit’e ulaşan parlaklığı ve 120 Hz’e kadar yenileme hızı da dikkat çeken özelliklerinin başında geliyor. Öte yandan bu 3000 nit’e kadar çıkan parlaklık değerini yakalamak kolay değil ve ölçümlerimiz daha çok 1000 nit değerini verdi. Ancak bu değer bile, ekrandaki yansımaları engellemek için yeterli. Ekranda ayrıca Dolby Vision ve HDR10+ desteği olduğunu da hatırlatalım. Bu ekran aynı zamanda CIE 2015 Renk kalibrasyonu standardını da destekliyor. Bu kalibrasyon özellikle profesyonel içerik üreticileri için önemli. Böyece telefon ekranında gördüğünüz renklerin, örneğin PC ekranında gördüğünüz renklerle veya baskıya gönderdiğiniz PDF’lerdeki renklerle aynı olduğundan emin olabiliyorsunuz.

Xiaomi 14 ekranı ayrıca göz sağlığını koruyan bir ekran olduğunu belgelemek için, TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık (Donanım Çözümü) Sertifikası, TÜV Rheinland Sirkadiyen Ritim Dostu Sertifikası veTÜV Rheinland Titreşimsiz Sertifikası da almış. Bu sertifikalar ekrandaki zararlı mavi ışığın azaltıldığını, insanların uyku ve hormon salgı düzeni üzerindeki etkinin minimize edildiğini vurguluyor.

Xiaomi 14 Performansı Nasıl?

Xiaomi 14 de son model Qualcomm işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3 ile geliyor. Bu da onun yüksek bir performans sergilemesini sağlıyor. Performans testlerine bakacak olursak, telefon Galaxy S24 ve iPhone 15 gibi diğer amiral gemilerine yakın puanlar alıyor. Geekbench 6’da tek çekirdek performansı 2210, multicore performansı ise 6670 puan veriyor. 3D Markta ise Extreme(High) skoru 4830 gibi çok yüksek bir puan alırken, Extreme(low) skoru yine 3650 puanı görüyor. Apple 15’in puanları ise sırayla 2950 ve 1900 puana ulaşabiliyor.

Telefon hafıza için 12 GB sunarken, depolama için 512 GB ROM’la geliyor. Ancak microSD kart yuvası olmadığını hatırlatalım. Dolayısıyla ileride yükseltme şansınız olmayacak.

Xiaomi 14, işletim sistemi olarak Android 14’ü kullanıyor. Android 15 güncellemesi de almak üzere sırada bekliyor. Cihazın üzerinde ise Xiaomi’nin HyperOS arayüzü çalışıyor. Elbette telefon yüksek performans değerleriyle yapay zekadan da geri kalmıyor ve çeşitli AI uygulamalarıyla beraber geliyor. Bunlardan biri videolara alt yazı ekleyen bir yapay zeka uygulaması… Diğeri fotoğraf albümünüzdeki görselleri yapay zekayla arama yeteneği… Ayrıca, günlük işlerinizde asistan olarak hizmet etmesi içi geliştirilmiş Xiaomi HyperMind yapay zeka asistanı da bulunuyor.

Bu akıllı asistan, henüz aktif değil ancak Alexa veya Google Asistan gibi çalışıyor. Veya belki Apple Intelligence’ı örnek gösterebiliriz. Örneğin, yatak odanızdaki akıllı ampülün bir süre sonra kapanmasını istiyorsanız, HyperMind’a “yatak odasının ışığını 1 saat sonra kapat,” diyebiliyorsunuz. Ancak elbette bu yeteneklerin devreye girmesi için telefonun güncellenmesi gerekiyor. Bu sıralar bütün telefon üreticileri, “yakında süper yapay zeka özellikleri gelecek, hazır olun” vaatlerinde bulunuyor ama bakalım, gerçekten dedikleri gibi çıkacak mı, göreceğiz.

Xiaomi 14 Pili Ne Kadar Dayanıyor?

Xiaomi 14’ün zayıf olduğu noktalardan biri pil konusu olabilir. 4610 mAh’lik pil, bugünün 5000 mAh’lik standartlarının altında kalıyor. Öte yandan piyasadaki Samsung ve Apple amiral gemileriyle benzer pil kullanım süreleri sunduğunu da gözden kaçırmamak lazım. Telefon 16 saatlik, web’de gezinme süresine, yaklaşık 7 saatlik video seyretme ve 10 saatlik oyun süresine sahip. Yani gün içinde bir kez şarj ettiğinizde ve yüksek performanslı kullandığınız durumda, akşam ikinci bir şarja ihtiyacını olacağı anlaşıyor. Ancak bu sıralar yüksek işlemci gücü ve zengin donanımlarla gelen amiral gemilerinde bu sorun kaçınılmaz bir durum olarak dikkat çekiyor. Diğer bir deyişle, günümüzün pil teknolojisi, günümüzün yüksek performans standartları için ihtiyaç duyulan enerjiye yetişemiyor.

Xiaomi 14 bu nispeten düşük pil performansını hızlı şarjla kapatmak için 90W hızlı şarj sunuyor. Ayrıca 50W’lık kablosuz şarj desteği de var. Tam bitmiş bir pili full şarj etmek 31 dakika sürüyor. Bu çok kabul edilebilir bir süre. Sadece 15 dakikalık şarj ise %50 şarj sunuyor.

Sonuç

Xiaomi 14, sürpriz şekilde başarılı ve güçlü bir telefon olarak karşımıza çıkıyor. Kompakt boyutlu telefonları sevenleri mutlu edebilecek cihazın ekranı parlak ve güneş ışığında bile okunaklı. Cihazın kamerası, profesyonel kameralarda bulunan Lecia marka lensler sunuyor ve yüksek hızlı yüksek çözünürlüklü videolar çekmeye de izin verirken, sinema efektleri de sağlaması fotoğrafçılığı seven amatörleri mutlu edebilir. Şık görüntüsüyle premier bir telefon olduğunu hissettiren Xiaomi 14 ne yazık ki fiyatıyla da premier liginde olduğunu hatırlatıyor. 50 bin liralık fiyatı beklentilerimizin üzerinde kalıyor. Ama sanırız Xiaomi artık, “ben yüksek performanslı telefonlar üretiyorum ve Samsung veya Apple ile aynı ligdeyim” mesajını fiyatıyla da vermeye kararlı görünüyor. Bizim için sakıncası yok, piyasada güçlü ve alternatif markalar çoğaldıkça tüketici kazanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir