Akıllara Erdoğan’ın sözleri geldi: A Haber Emevi Camii’ne girdi

Suriye’de Beşşar Esad karşıtı güçlerin Halep’i ele geçirmesinin ardından A Haber ekibi Halep kentine girdi. Kanal, Halep Kalesi’nden ve Emevi Camii’nden görüntüler kaydetti.

A Haber muhabiri Halil İbrahim Uğur, “A Haber ekibi olarak Türk televizyon tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Halep Ulu Camii diğer ismiyle Emevi Camii’nin içerisindeyiz. 2013 yılından bu yana bu cami kullanılamıyordu. Rejim bu noktayı da vurdu. Kullanılamaz hale getirdi. Şu anda Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir eser” dedi.


A Haber’in yayınından görüntüler.

ERDOĞAN’IN BAHSETTİĞİ CAMİ DEĞİL

A Haber’in girdiği Emevi Ulu Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2012’de bahsettiği cami değil. Erdoğan, Suriye İç Savaşı’nın başlarında 5 Eylül 2012’de, yaptığı açıklamada başkent Şam’daki Emevi Camii’ni kastederek, “En kısa zamanda Şam’a gidecek, oradaki kardeşlerimizle muhabbetle kucaklaşacağız. Emevi Camii’nde namazımızı da kılacağız” dedi.


Halep Emevi Camii’nin minaresi yıkılmadan önce Halep Kalesi’nden görüntüsü.

HALEP EMEVİ CAMİİ

Halep Emevi Camii ya da Ulu Camii, Suriye’nin Halep şehrindeki en büyük ve en eski camilerinden biri. Caminin içinde Yahudi din büyüğü Vaftizci Yahya’nın babası olan Zekeriya’nın türbesi mevcut. Yeni Ahit ve Kur’an’da adı geçen Yahudi din büyüğü olan Zekeriya, Hristiyanlıkta din büyüğü, İslamiyette ise peygamber olarak görülüyor ve her iki dine göre de Yahya’nın babası olarak biliniyor. Yahudilikte sözde peygamber rolüyle ortaya çıkmış bir sahte din adamı olarak görülüyor.


2011’de Halep Emevi Camii minaresi ayakta iken.

Emevi Ulu Camii, 8. yüzyılın başında inşa edildi, ancak şimdiki bina 11 ila 14. yüzyıla dayanmakta. Minare 1090 yılında inşa edildi, Nisan 2013’te Suriye İç Savaşı çatışmaları esnasında içine yerleştirilen mühimmattan veya bir tank topundan dolayı patlayıp yıkıldı. Camide 2017 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam etmekte.


Peygamber Zekeriya’nın cami içindeki türbesi.

ŞAM EMEVİ CAMİİ

Şam Emevi Camii ya da Şam Ulu Cami, Şam’ın eski şehir kısmında yer alıyor ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biri olarak biliniyor.


Şam Emevi Camii’nin dıştan görünümü.

VAFTİZCİ YAHYA’YA ADANAN BİR BAZİLİKADAN CAMİYE DÖNÜŞTÜ

634 yılında, Şam’ın Araplar tarafından alınmasından sonra, Roma İmparatoru I. Konstantin zamanından beri Vaftizci Yahya’ya adanmış Hristiyan bazilika, Ebu Ubeyde bin Cerrah’ın gözetimi altında 635 yılında yapıya eklemelerle camiye çevrildi. Yetmiş yıl boyunca aynı yapı hem kilise hem de cami olarak iki dinin ibadethanesi oldu; Müslüman nüfusun zaman içinde artması sonucu tamamı camiye çevrildi.


İsa Minaresi caminin en yüksek minaresi.

“İSA’NIN İNECEĞİ CAMİ”

Bazı İslami inanç kaynaklarına göre Hz. İsa Ahir Zamanda, Kıyamet Günü öncesi gökten inip Deccal’a karşı çıkıp onu helak edecek. Hadisler ve yerel Şam geleneğine göre, İsa dünyaya Doğu taraftaki İsa Minaresine inecek. Erdoğan’ın kastettiği cami işte bu cami…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde, “En kısa zamanda Şam’a gidecek, oradaki kardeşlerimizle muhabbetle kucaklaşacağız. Emevi Camii’nde namazımızı da kılacağız” dediği videoyu izlemek için tıklayınız:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir