Türkiye’de üretilecek Çinli otomobiller AB’nin vergi markajında

Çin’in bu hamleleri, AB kurumlarının dikkatini çekmeye başladı. Chery’nin, Çin’den ithal edilen aynı ürünlere uygulanan %17 ila %21,3 arasında değişen ek vergilerden ve halihazırdaki %10’luk gümrük vergisinden kaçındığı düşündürdü. Bu durum, AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına dair soru işaretleri doğurdu.

Brüksel, şu an için bu manevraların Avrupa otomotiv endüstrisinin rekabet gücüne zarar verip vermediğini tespit edecek bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, “Bu aşamada, bu yatırımların Avrupa otomobil endüstrisinin rekabet gücüne etkisini değerlendirmek için çok erken,” dedi. Ancak durumu yakından takip ettiklerini vurgulayan Dombrovskis, Avrupa’nın sanayi çıkarlarını korumaya yönelik herhangi bir tehdit karşısında harekete geçeceklerini de belirtti.

ÇİN’İN İKİ YÖNLÜ STRATEJİSİ

Çin’in AB’nin elektrikli araç tarifelerine karşı iki aşamalı bir strateji izlediği görüldü. Bir yandan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üzerinden yasal itirazda bulunurken, diğer yandan Türkiye gibi ülkeler aracılığıyla tarife engellerini aşmaya çalışıyor.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Bu durum, Türkiye’nin AB ile olan Gümrük Birliği anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği sorusunu da gündeme getirdi. Ankara, üyelik süreci askıya alınmış olsa da Gümrük Birliği çerçevesindeki kurallara uygun hareket etmek zorunda.

OLASI SONUÇLAR

Şimdilik Avrupa otomotiv sektörü üzerindeki etkiler belirsiz olsa da, durum yakından izlenerek gerektiğinde harekete geçilecek.

AB-ÇİN İLİŞKİLERİ

Bu durum, zaten karmaşık olan AB-Çin ticaret ilişkilerini daha da zorlaştırabilir. AB, açık piyasa prensiplerini korurken kendi endüstrilerini de koruma dengesi kurmak zorunda.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Eğer Türkiye’nin bu süreçte tarife dolanmasına olanak sağladığı düşünülürse, bu durum AB ile olan ticari ve siyasi ilişkilerinde gerilim yaratabilir.

AB Komisyonu’nun bu konuda atacağı adımlar, benzer vakalarda nasıl bir tutum izleneceği ve AB’nin ekonomik çıkarlarının nasıl korunacağı açısından belirleyici olacak.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir