Doğu Akdeniz’deki çatışma ve savaşların gizemi, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün yayınladığı bu haritada gizli

Feramuz ERDİN

Ortadoğu’daki çatışmaların temelini oluşturan karbon yataklarına yeni keşfedilenlerin de eklenmesi, bölgedeki istikrarsızlığın ana nedeni olmaya devam ediyor. “Dinler arası rekabet” maskesinin arkasına gizlenen “dünya malının paylaşımı” çabası, bölgede yaşayan bazı insanları zengin ederken, bazılarının ise hayatına mal oluyor.

HESAPLAR BÜYÜK, ÖMÜRLER KISA

Ege ve Doğu Akdeniz’deki ülkeler arası çatışmalar ve ittifaklar ile birbirine olan mecburiyetlerini en iyi aşağıdaki harita açıklayabilir. Zengin doğalgaz yataklarının paylaşımı tabii ki o kadar da kolay olmayacaktır. Ülkeler arasında sinsi, agresif veya diplomatik olarak yürütülen siyasetlerin nihai hedefi buradaki paylaşımdan en büyük payı kapmaktan ibarettir. Burada Gazze örneğinde de olduğu gibi, maalesef “altta kalanın canı çıkmaktadır”, hem de gerçek anlamda!

KIBRIS ADASI HAYATİ ÖNEME SAHİP

Doğu Akdeniz’deki çatışma ve ittifakların hedefinde doğal olarak o bölgeye hâkim olan Kıbrıs Adası bulunmaktadır. Üzerinde bulunan devletlerin isim ve aidiyetlerinden bağımsız olarak bu ada, bölgede hâkimiyetin anahtarı konumundadır. İngiltere’nin garantörlüğüne rağmen tarihte defalarca zulme uğrayan adalı Türkler tarafından kurulan ve maalesef çok az ülke tarafından resmi olarak tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) bu açıdan bakılmalıdır.

EGE’DEKİ KITA SAHANLIĞI SORUNU

Türkiye’nin anakaradan, Yunanistan’ın ise en son adadan hesaplanmasını istediği 6 millik kıta sahanlığı, iki ülke arasında deniz altındaki ekonomik değerlerin paylaşımı açısından bugün değilse bile bir gün sorun yaratacak kapasiteye sahiptir. Türkiye, Akdeniz içinse kıta sahanlığını 12 mil olarak ilan etmiştir. Türkiye’nin Akdeniz’in karşı kıyılarındaki Libya gibi ülkelerle yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmaları da bu paylaşımda söz sahibi olma çabalarının bir ürünüdür.

TÜRKİYE ENERJİ KAVŞAĞINDA

Türkiye’nin coğrafi konumu, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da geleceğini her zaman etkileyecektir. En büyük enerji tüketicisi olan Avrupa’nın enerjisini sağlamak üzere Rusya ve Kafkasya’dan ulaşıp Türkiye üzerinden geçen mevcut petrol ve doğalgaz boru hatlarına ilave olarak Doğu Akdeniz’de de bazıları Türkiye’nin dışında kalan toplam on boru hattının inşası daha planlanmaktadır. Bunlardan dördü inşa edilmiş olup, altısı hayata geçirilmeyi beklemektedir. Sadece bu harita bile Türkiye’nin kaç cephede mücadele etmesi gerektiğini anlatmaktadır.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir