“Herkes İçin Erişilebilir İstanbul” Hedefi

İBB,  “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul” hedefiyle engellilere yönelik çalışmalarına devam ediyor. 2024’te 64 binin üzerinde engelliye; eğitim, ulaşım, istihdam desteği, kişisel gelişim-mesleki kurslar, engelli kampı, psikososyal destek, medikal malzeme desteği ve rehabilitasyon hizmetleri sunuldu.  ‘Engelli Çocuğu Olan Annelere Nakdi Destek’ projesi hayata geçti. İBB Erişilebilirlik Koordinatörlüğü ise engelliler için erişilebilir mimari yapılar ve çevre konularında çalışmalar yürütüyor. 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2019’dan bu yana gelişen sosyal belediyecilik anlayışıyla İstanbul’u herkes için erişilebilir bir kent haline getirmeyi hedefliyor. İBB’de çalışan görme, işitme, ortopedik engelli mimar ve mühendislerin de içinde bulunduğu İBB Erişilebilirlik Koordinatörlüğü, kenti herkes için daha eşit ve erişilebilir hale getirmeyi hedefleyen çalışmalar yürütüyor. 

 

PROJELERDE ERİŞİLEBİLİRLİK KONTROLLERİ YAPILIYOR

Erişilebilirlik Koordinatörlüğü, İBB bünyesinde yürütülen fen işleri, park bahçe ve yeşil alanlar, yol yapım çalışmalarının proje süreçlerde erişilebilirlik mevzuatının uygulanması için kontroller yürütüyor.  Yeni yapılan toplu ulaşım araçlarının, durakların, istasyonların, vapur iskelelerinin erişilebilirliğinin sağlanması; spor, kültür sanat merkezlerinin, turistik ve sosyal tesislerin erişilebilirlik düzenlemelerinin yapılması için çalışmalarını sürdürüyor. 

 

YILDA 64 BİN ENGELLİYE ULAŞILIYOR

Diğer yandan İBB Engelliler Şube Müdürlüğü ise; 23 ÖZGEM, 6 Kısa Mola Merkezi, 7 İrtibat Bürosu ve 2 Kampı ile özel gereksinimli birey ve ailelerine yönelik hizmetler sunuyor. Bilgilendirme, yönlendirme, farkındalık, eğitim, ulaşım, istihdam desteği, kişisel gelişim-mesleki kurslar, engelli kampı, psikososyal destek, medikal malzeme desteği ve rehabilitasyon imkanları sağlanıyor. 2024 yılında 64 bine yakın İstanbullu, İBB engelli hizmetlerinden faydalandı. 

 

ÖZGEM’LERDE MESLEKİ EĞİTİM FIRSATI 

İstanbul’da 2019 yılından bu yana hizmet veren Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Merkezleri (ÖZGEM), engellilerin özgüvenli ve bağımsız bireyler olarak hayatın içinde bulunmalarına olanak sağlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ÖZGEM’lerde farklı yaş ve engel grubundaki bireylere kişiselleştirilmiş eğitim hizmeti anlayışıyla çeşitli olanaklar sunuluyor. 

 

İSTİHDAMDA FIRSAT EŞİTLİĞİ

Merkezlerde, uygun eğitim ve rehabilitasyon uygulamaları ile özel gereksinimi olan bireyin psiko-sosyal gelişimini destekleniyor. Bunun yanı sıra pek çok alanda eğitim imkanları da sunularak iş bulmalarına destek olunuyor. Böylece özel gereksinimli bireyler için eğitimde ve istihdamda da fırsat eşitliği amaçlanıyor. 

 

KISA MOLA HİZMETİ

İstanbul‘da yaşayan 4-14 ve 15-35 yaş aralığındaki özel gereksinimli bireylere sanat, müzik, spor vb. alanlarda yürütülen atölyelerin yer aldığı kısa mola hizmeti sunuluyor. Kısa mola hizmeti ile özel gereksinimli bireylere yarım günlük bakım hizmeti verilerek psikososyal rehabilitasyonlarının sağlanması ve özel gereksinimli bireylerin ailelerinin günlük yaşamlarında kendilerine vakit ayırmalarına destek olunması hedefleniyor.  

 

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE NAKDİ DESTEK

Özel gereksinimli bireyler ve onlara bakım verenler sosyoekonomik ve kültürel kaynaklara erişimde engellerle karşılaşıyor. İBB, ‘Engelli Çocuğu Olan Annelere Nakdi Destek’ projesiyle, engelli çocuğu olan kadınların, toplumsal ve ekonomik zorluklar karşısında yanında olmayı amaçlıyor. 

 

ÖDEMELER OCAK AYINDA

3 Aralık 2024’de duyurusu yapılacak olan nakdi destek, Ocak ayından itibaren İstanbulluların hesaplarına yatırılmaya başlanacak. 10 bin kişiye, 5 bin TL yatırılacak olup vatandaşlardan herhangi bir belge istenmeyecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir