-Distopik kurgu türünde en önemli eserlerden bir tanesi olan ‘Cesur Yeni Dünya’nın yazarı Aldous Huxley zihnini diri tutmak için lsd kullanıyordu.
-Beat Kuşağı akımının önderi olarak görülen Jean Louis Kerouac da zihnini diri tutmak için uyuşturucu kullananlar arasında yer alıyor. 47 yaşında siroz nedeniyle hayatını kaybeden, Yolda romanının yazarı Kerouac bu uğurda amfetamin kullanıyordu.
-Ölümünün ardından 150 yıldan fazla geçmesine rağmen hala güncelliğini koruyan eserlere imza atan Fransız yazar Honoré de Balzac, bu eserleri üretmek için günde 50 fincan kahve içerdi.
-Ünlü drama yazarı ve şair Friedrich von Schiller, ilhamını diri tutmak için bir hayli ilginç bir yönteme başvuruyordu. Arkadaşı Johann Wolfgang von Goethe’nin belirttiğine göre Alman yazar, yazı yazarken çekmecesinde çürük elmalar bulunduruyordu ve ilhamını kaybettiğini düşündüğü zamanlar çekmeceyi açarak çürük elma kokusunu soluyordu.
– 21. yüzyılın en önemli yazarları arasında yer alan Amerikalı yazar Dan Brown ilhamını kaybettiğini düşündüğü zamanlarda baş aşağı durarak düşünüyor. Bu yöntemin kendisi açısından gayet işe yarar olduğunu da belirtiyor.
– Ünlü şair ve insan hakları savunucusu Maya Angelou ilham uğruna mekan değiştiren yazarlar arasında bulunuyor. 2014 yılında onlarca edebi eseri ardında bırakar yaşama veda eden Amreikalı yazar otel odasına yerleşir ve odada sadece yatak ve ışık bulundururdu.
-Türk edebiyatının mihenk taşlarından olan Haldun Taner ilham gelmesini beklemezdi. Taner sabahın ilk saatlerinde tıpkı bir esnaf gibi daktilosunun başına geçerdi ve manzarayı izleyerek gördüklerini yazmaya başlardı.