31 Aralık son gün. Bu parayı ödemeyen yakıt alamayacak

Akaryakıtta yeni bir dönemin başlangıcı yaklaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kaçak akaryakıtı önlemek amacıyla Taşıt Tanıma Sistemi’ni (TTS) zorunlu hale getiriyor. 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, akaryakıt harcamalarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösteren vergi mükelleflerinin, ticari araçlarına bu sistemi 31 Aralık 2024’e kadar taktırması gerekiyor.

31 ARALIK SON TARİH: 15 MİLYON ARAÇ KAPSAMDA
Karar uyarınca, ilk etapta 15 milyon, ardından 5 milyon ticari araca TTS cihazı takılacak. Cihazlar, yetkilendirilmiş taşıt montaj firmalarından temin edilecek ve detaylar utts.gov.tr adresinde paylaşılacak.

SİSTEMİ OLMAYAN ARAÇ AKARYAKIT ALAMAYACAK
Sistemi taktırmayan araç sahipleri, akaryakıt istasyonlarından yakıt alımı yapamayacak. Cihazın maliyeti araç başına 2.172 TL olarak belirlendi. Bu kapsamda toplamda 43 milyar 440 milyon TL gelir elde edilmesi planlanıyor. Ayrıca, 8 bin akaryakıt istasyonuna da bu sistemin uyumlu cihazları yerleştirilecek ve bunun maliyeti 5 milyar TL’yi bulacak.

BİREYSEL VE TİCARİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLULUK GELİYOR
1 Temmuz 2025’ten itibaren, tüm sıfır bireysel ve ticari araçlara Taşıt Tanıma Sistemi taktırma zorunluluğu getirilecek. Böylece, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) dahil olmaları sağlanacak.

“VATANDAŞ EK MASRAFA YÜKLENİYOR”
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, söz konusu uygulamanın vatandaş ve firmalara ciddi mali yük getireceğini belirtti. “Araca cihaz taktırma masrafı 2 bin 172 TL olacak ve toplamda 48.5 milyar TL’lik bir maliyet çıkacak. Mevcut sistemler entegre edilebilirdi, ancak bu tercih edilmedi. Vatandaşa ve firmalara ek külfet oluşturacak,” dedi. Ayrıca, cihazların hangi firmalar tarafından getirileceği ve montaj işlemlerinin hangi usulle yapılacağının açıklanması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir