Otopside ortaya çıktı! Kıyamet balığının bilinmeyen sırları
İlginç canlıların yaşadığı okyanuslarda zaman zaman balıkçılar ve dalgıçlar daha önce görülmedik türlerle karşılaşabilir. Son zamanlarda bir grup dalgıç Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinin La Jolla Koyu’nu keşfettikleri sırda ender rastlanan bir tür olan kürek balığına rastladılar. Kürek balığına aynı zamanda kıyamet balığı da deniliyor. Kıyamet balığı diye alınmasının ise ilginç bir sebebi var.
‘Kıyamet günü balığı’ olarak anılan Regalecus Glesne balığı dalgıçlar tarafından bulunduğunda ölüydü ve denizin yüzeyinde yüzüyordu. Balığın boyu ise devasa boyut diyebileceğimiz 4 metre uzunluğundaydı.
Bu ender görülen tür, deniz seviyesinin 200 ila 1000 metre altında, oyanusun derinliklerinde yaşar. Bu sebeple oldukça az rastlanan bir türdür. 1901 yılından bu yana Kaliforniya’da sadece 20 kez görülmüştür.
Dalgıçlar kürek balığına rastladıklarını bildirdikten sonra, otopsi yapılması için alındı ve araştırmacılar balığın ölüm nedenini öğrendiler. Scripps Oşinografi Enstitüsü’ne göre, ‘kıyamet balığı’nın otopsisinden, ABD’nin okyanus kaynaklarını yöneten kurum olan NOAA Balıkçılık sorumlu olacak ve daha sonra numune üzerinde daha ileri çalışmalar yapılacak. Bu önemli çalışmalar sonucunda ise bu önemli hayvana neler olduğu konusunda kesin sonuca varılabilecek.
KIYAMET BALIĞI İSMİ NEREDEN GELİYOR
Kürek balıklarının Japon kültüründe ise önemli bir yeri olduğu biliniyor. Japonlar göre bu balıkların görülmesi kötü bir alamet olarak değerlendiriliyor. Bu balıkların tsunami ve deprem gibi doğal afetler önce ortaya çıktığını söyleniyor. Kıyamet balıklarının Kaliforniya’da ortaya çıkmasının ardından eyalet iki gün sonra depremle sarsılınca, bu söylentiye inan kimi insanlar arasında daha da kuvvetlendi. Kıyamet balığının isminin bu efsaneden geldiği ortaya çıkıyor.
Bu canlıların okyanusların derinliklerinde yaşamaları sebebiyle bilim insanları kürek balıklarının neden sahile vurdukları konusunda net bir kanıya varamadılar. Ancak araştırmacılar, bu şekilde su yüzeyine çıkmalarının hastalanma, yaralanma veya yönünü kaybetme kaynaklı olabileceğini düşünüyor.
Bu balıkların doğal afetlerin habercisi olduğu iddiası ve bu efsanenin popülerleşmesi, dünyanın birçok yerinde korku ve paniğe neden oldu.
DOĞAL AFET ÜLKEYİ VURMADAN BİRKAÇ GÜN ÖNCE JAPONYA’DA GÖRÜLMÜŞ
Bu yaygın efsane, Japonya’nın o yıl Fukuşima’yı harap eden tsunami tarafından vurulmasının ardından 2011 yılında oldukça popüler oldu. O tarihlerde, doğal afet ülkeyi vurmadan birkaç gün önce Japonya kıyılarında birkaç kürek balığı görülmüştü. Sonuç olarak, efsane kulaktan kulağa yayıldı ve balığın son zamanlarda Vietnam ve Meksika’da görülmesi yerel topluluklar arasında korku ve paniğe sebep oldu.
Doğal afetlerle ilişkilendiren bu efsaneye rağmen, 2019’da Uozu Akvaryumu müdürü Kazusa Saiba, Japonya’da iki kürek balığı yakalandıktan sonra CNN’e bir röportaj verdi. Kazusa, “Kürek balıklarının büyük depremlerden hemen önce ortaya çıktığı teorisini destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yok” dedi. Bilim bu tür şeylerin önüne nispeten geçebilse de köpeklerin deprem dalgalarını biyolojik olarak hissedebilmesi gibi bu kürek balıklarının da benzer becerilere sahip olduklarını savunanlar var diyebiliriz.
GEZEGENDEKİ EN BÜYÜK BALIKLARDAN BİRİ
Oşinografi profesörü Paulo Ricardo Schwingel, ‘kıyamet balıklarının’ gezegenin hemen her yerinde ortaya çıkabileceğini, tek istisnanın kutup bölgeleri olduğunu söyledi. Ayrıca uzmanımız, Regalecus glesne’nin gezegendeki en büyük balıklardan biri olduğunu da vurguladı.
Uzman, “Dünyanın en büyük balıklarından biri (uzunluk açısından) olduklarını ve iskeletli balık gruplarını göz önünde bulundurduğumuzda (kıkırdaklı balıklar gibi köpekbalıkları hariç), gezegenin en büyüğüdür,” diyor.
BU BALIK KENDİNİ YİYEBİLİR
Profesör ayrıca, 3 ila 11 metre arasında değişebilen uzunluğuna ek olarak, kıyamet balığının, görülmesi kadar nadir olan başka bir özelliğe daha sahip olduğunun altını çiziyor: kendini yemesi. Schwingel, kürek balığının bu kadar uzun bir gövdeye sahip olması nedeniyle kuyruğunun bir kısmını yiyebildiğini ve bunun muhtemelen de açken gerçekleştiğini söylüyor.
Biyolog Pedro Henrique Tunes ise, kürek balığı isminin hayvanın temel özelliklerinden birinden yani vücudunun ön tarafında küreklere benzeyen yüzgeçleri bulunmasından kaynaklandığını söylüyor.