Özlem ERMİŞ BEYHAN
Schengen çilesi artarak sürerken, Avrupa Birliği ülkelerine rahat giriş çıkış yapmak isteyen iş insanları çareyi bu ülkelerden altın vize almakta buluyor. Yunanistan, Malta ve Portekiz’den sonra Türklerin altın vizede yeni rotası Letonya oldu. Ülke yılın ilk 6 ayına dair altın vize verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye, Letonya altın vizesine en çok başvuru yapılan ikinci ülke olarak öne çıktı.
ÇİLE HALİNE GELDİ
AB’ye vize çilesi giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Eğitim amacıyla yurt dışına gitmek isteyen yüzlerce öğrenci ya da uluslararası fuarlara katılmak isteyen iş insanları bir türlü çözülemeyen vize engeliyle karşı karşıya. Vize almak için gereken süre 12 aya kadar uzarken, mağduriyetler de artıyor. Bu durum, özellikle iş insanlarının kendileri ve aileleri için altın vize olanaklarını kullanma arayışına girmesine neden oluyor.
60 BİN EURO YATIRIMLA…
Letonya Yatırım Yoluyla İkamet Programı, Avrupa’nın en hızlı ve rekabetçi programlarından biri olarak gösteriliyor. Program, 2010 yılında ekonomik krizle başa çıkmak için başlatıldı.
Yatırım yoluyla ikamet izni almak isteyenler, belirli şartları yerine getirerek Letonya’da oturma izni başvurusunda bulunabiliyor.
Yeterlilik şartları arasında bir Letonya şirketinin özsermayesine yatırım yapmak ve devlet bütçesine belirli bir miktar ödeme yapmak bulunuyor. Yatırım için belirlenen rakam 50 bin euro. İstenen ek ödeme ise 10 bin euro seviyesinde. Yani Letonya’dan altın vize almak, toplam 60 bin euroya mal oluyor. Başvuru süreci 30-90 gün sürüyor ve oturma izni, beş yıl boyunca geçerli oluyor.
Bu program aracılığıyla alınan oturum izni, Avrupa’da serbestçe seyahat etme avantajı sunarken, başvuru sahibinin ailesi de oturma izni başvurusunda bulunabiliyor. Başvuru sahibi, beş yıl sonra ise daimi oturum izni başvurusunda bulunabiliyor ve belirli şartları yerine getirerek Letonya vatandaşlığına geçebiliyor.
Letonya’ya bu yılın ilk yarısında altın vize için başvurularda Çin’in ilk sırada yer aldığı açıklandı. İkinci sırada Türkiye gelirken, üçüncü sırada ise Hindistan yer aldı. Letonya’ya son 15 yılda gelen yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 12’sinin altın vize yoluyla geldiği belirtildi.
YUNANİSTAN’DA 800 BİN EUROYA ÇIKTI
Türklerin altın vize için en çok ilgi gösterdiği ülkelerden Yunanistan’da hükümet, bu yıl başında yabancılara oturum izni sağlayan “altın vize” uygulamasında gayrimenkul yatırımı sınırını 250 bin eurodan 800 bin euroya çıkarmıştı.
patronlardunyasi.com