Meclis kadına yönelik şiddeti masaya yatırdı: Hiçbir bahaneyi kabul etmiyoruz

EVRİN GÜVENDİK Ankara  – Adalet Bakanlığı’nın rakamları kadına yönelik şiddetle ilgili vahim tabloyu bir kez daha ortaya koydu. Meclis Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Meral Gökkaya’nın sunumunda yer alan rakamlara göre, 2024’te 309 kadın öldürüldü. 25 bin 638 kız çocuğu için cinsel istismar soruşturması, 7 bin 3 kadın içinse tecavüz nedeniyle kamu davası açıldı. 

‘Ortak mücadele’ 

Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik TBMM Araştırma Komisyonu dünkü toplantısında, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve bakanlık bürokratlarının sunumlarını dinledi. Tunç sunumunda, kadına şiddeti meşru göstermeye çalışan hiçbir bahaneyi kabul etmediklerini, temelsiz savunmaları reddettiklerini vurguladı. Tunç, “Bir kadının dahi ayrımcılığa, şiddete, haksızlığa maruz bırakılması hepimizi derinden üzer. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda çok hassas ‘Kadına şiddet insanlığa ihanettir’ diyor. Bundan daha önemli bir cümle olamaz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi; tüm kamu idarelerinden, sivil toplum kuruluşlarına; kolluktan, adalet ve hukuk düzenine; eğitimden, medyaya kadar topyekün ortak bir mücadeleyi gerektirir” dedi. 

Tedbir kararları

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Meral Gökkaya ise sunumunda, kadına yönelik şiddetle ilgili önemli veriler açıkladı. Buna göre 2024 yılında 309 kadın öldürüldü. 25 bin 638 kız çocuğu için cinsel istismar soruşturması açıldı, 7 bin 3 kadın için cinsel saldırı nedeniyle kamu davası açıldı. Halihazırda, 800’e yakın aktif olarak takip edilen şiddet mağduru ve faili bulunduğunu, anlık takip sayesinde müdahale şansının yüksek olduğunu ifade eden Gökkaya, “Hem polis hem jandarma bölgelerinde tedbir kararları uygulanıyor, ihlal de anında mahkemelere sunulabiliyor” dedi. Gökkaya, mahkemelerce 311 bin 190 kişi için 1 milyon 287 bin 896 tedbir kararı verildiğini aktarırken, “Kararlardan 18 bin 896’si mağdurlar hakkında verilen koruyucu tedbir. 1 milyon 269 bin de önleyici tedbir” bilgisini verdi.

İstinaf süreci hızlanacak

Komisyonda soruları da yanıtlayan Tunç, aile hukukuyla ilgili davaların uzun sürdüğünü belirterek “Bunu daha hızlı hale getirmemiz lazım. İstinaf sürecinin hızlandırılması ile alakalı çalışmalarımız var. ‘İstinaf Mahkemelerinde süre 6 aydan fazla sürmesin’ diyoruz. Yargı Reformu Belgemizde duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesini önereceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir