Sigorta prim desteği indirilecek; çalışan maliyeti 400 TL artacak
T24 Haber Merkezi
Meclis’e sunulan yasa teklifiyle, vergi ve primlerini düzenli ödeyen işverenlere sağlanan sigorta prim desteğinin 5 puandan 4 puana indirilmesi işverene kişi başına ortalama aylık 400 lira yük getirecek. İmalat sanayi sektöründe 5 puan prim teşviki 2026 yılı sonuna kadar devam edecek.
Ekonomim’den Canan Sakarya’nın haberine göre; AKP tarafından geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunulan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerin yer aldığı yasa teklifiyle, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerekçesiyle vergi ve primlerini düzenli ödeyenlere sağlanan prim teşviki, imalat sanayi dışındaki sektörlerde 5 puandan 4 puana düşürülüyor. İmalat sanayi sektöründe ise 5 puan prim teşviki 2026 yılı sonuna kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, imalat sektöründeki 5 puanlık prim teşviki 2027 yılına kadar uzatma konusunda yetkili olacak.
Yasa teklifinin Meclis Komisyonu’ndaki görüşmelerinde TİSK temsilcisi, 2008 yılından bu yana aralıksız verilen 5 puanlık prim teşvikinin devam etmesinin önemine dikkati çekti. TİSK temsilcisi, “Özellikle kayıtlı, kurumsal, borçsuz iş yerlerinin yararlandığı en önemli teşvikin imalat sektörü dışında 1 puan dahi olsa indirilmesi bugün itibarıyla işverene kişi başına ortalama aylık 400 TL ekstra yük getirmektedir. Bu nedenle talebimiz imalat sektörüyle birlikte çok sıkıntılı günler geçiren diğer sektörlerde de 5 puanlık teşvikin devam etmesidir” dedi.
“16’ya yakın istihdam teşvikimiz var”
Yapılan düzenleme hakkında komisyona açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Raci Kaya, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanan 5 puanlık indirimle kayıt dışı istihdamın azaltılması, sigortalı sayısının artırılması, prim tahsilat oranının yükseltilmesi ve diğer sosyal güvenlik yükümlülüklerine gönüllü uyumun artırılmasının amaçlandığını anlattı.
Halen, 16’ya yakın istihdam teşviki olduğuna dikkati çeken Kaya, yapılan yeni düzenlemenin gerekçesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı, “Biz bunun bu yıl içerisinde bilimsel yöntemlerle, istatistik metotlarını kullanarak analizini yaptık. Bu indirim gerçekten toplam sektörel açıdan en faydalı indirim, özellikle imalat sanayisinde 5 olarak tutulmasındaki amaç en önemli istihdam yaratan, yani tekstil, otomotiv demir çelik gibi sektörlerin en fazla imalatta olması. Burada tasarruftan ziyade amaç bu teşvikin istihdamı artıran sektörlerde devam etmesi. Kalan kısmı da daha farklı alanlarda kullanılacaktır, yani bu teşviklerin etkinliğinin artırılması amaçlanmıştır. Biz şunun farkındayız: Bu 5 puan indirim önemli bir teşvik, faydalı bir teşvik, fakat biz burada teşviklerin daha etkin olması açısından yaptığımız çalışmaların sonucunda imalat sanayisinde 5 puan olarak devam ettirilmesinin çok daha faydalı olacağını düşündük.”
Halen, işçilerin brüt ücreti üzerinden yüzde 34,75 oranında prim kesintisi yapılıyor. Bunun 20,75’i işveren, 14’ü işçi payı olarak alınıyor. 2008 yılından beri vergi ve primlerini düzenli ödeyen işverenlere 5 puan indirim sağlanıyor.
Mukadderat: Yalnız kalma korkusunun çözümü evlenmek mi? |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Aklımda deli bir soru! TIKLAYIN – Konum paylaşımına yeni düzenleme: İzin ve ceza sistemi getiriliyor – Süleyman Soylu: Devletime ve milletime hizmetimi tamamladım, bu son dönemim TIKLAYIN -Gökçer Tahincioğlu | Depremler için “sus” emri yargıdan: “İnsanlara yardım gitmedi” diyene hapis cezası TIKLAYIN – Bitcoin tarihinde ilk kez 100 bin doları aştı TIKLAYIN – Türkiye ve Rusya, Suriye’deki krize nasıl yaklaşıyor, fikir ayrılıkları ne kadar derin?
|