Görünmezlik giysisi gerçek oluyor. Çinli araştırmacılar duyurdu

Çinli araştırmacılar, çevrelerindeki ışığa bağlı olarak hızla enk değiştiren bir malzeme geliştirdiklerini duyurdu. Çin Elektronik Bilimi ve Teknolojisi Üniversitesi’nden Wang Dongsheng, söz konusu araştırma hakkında, “Başka bir deyişle, bu teknolojiyi giysilere uygulamak, bir bireyi etkili bir şekilde ‘görünmez’ yapabilir” ifadeleri kaydederken Wnag ve ekibine göre yeniliğin askeri, mimari ve ötesinde potansiyel uygulamaları da bulunuyor.

“SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE UYUM SAĞLIYOR”

Hakemli dergi Science Advances’te geçtiğimiz ay yayınlanan çalışmada, araştırmacılar, aktif kamuflajı, ‘kendi kendine uyarlanabilir fotokromizm’ (SAP) olarak isimlendirdikleri bir süreçte renk değiştirebilen malzemelerin içsel bir işlevi haline getirmek için yola çıktıklarını belirtti. Çıplak gözle, malzemelerin, çevresiyle sorunsuz bir şekilde uyum sağladığı da ifade edildi.

Doğada, bukalemun ve ahtapot gibi hayvanların kamuflajlarına güvendiği bilinirken insan yapımı sistemler tipik olarak karmaşık elektronik cihazlar aracılığıyla etki sağlar, bu da yüksek maliyetler ve sınırlı kullanılabilirlik ile sonuçlanır. Bu kapsamda, araştırmacılara göre SAP teknolojisi, harici güç kaynaklarına veya karmaşık elektroniklere ihtiyaç duymadan uyarlanabilir kamuflaj efektleri elde etmek için daha basit ve daha verimli bir yol sunuyor.

30 İLA 80 SANİYE İÇİNDE UYUM SAĞLAYABİLDİ

Araştırmacılar, SAP çözeltisiyle doldurulmuş şeffaf bir kabı, kontrol olarak siyah mürekkeple kırmızı, yeşil ve sarı olmak üzere farklı renklerdeki yarı saydam akrilik kutulara yerleştirdi ve bu çözeltinin renk değiştirdiğini gözlemledi. Yapılan bir başka deneyde ise, kabın kırmızı, yeşil veya sarı bitki kümeleri gibi eşleşen bir renk ortamına yerleştirildiğinde 30 ila 80 saniye içinde çevresine uyum sağlayabildiği kaydedildi.

Söz konusu teknolojinin aynı zamanda bir kaplama olarak da uygulanabileceği belirtilirken araştırmacılar, polikaprolakton (PCL) ekleyerek, çeşitli yüzeylere püskürtülebilen veya uygulanabilen SAP filmleri ve kaplamaları geliştirdiler ve bu da katı malzemeler üzerinde uyarlanabilir kamuflaj sağladı.

Wang, araştırma makalesinde SAP malzemelerinin kamuflaj sistemleri, akıllı kaplamalar ve moda tasarımında büyük potansiyele sahip olduğunu ifade etti ve malzemelerin eksi 20 ila 70 santigrat derece sıcaklık aralığında güvenilir bir şekilde çalıştığı için, askeri ve mimari uygulamalar için uygun olduklarını belirtti. Ekibi ile birlikte 2008 yılından bu yana ışığa duyarlı moleküller ve malzemeler üzerinde temel araştırmalar yürüten Wang, South China Morning Post’a gerçekleştirdiği açıklamada, söz konusu araştırmanın bir sonraki aşamasının SAP malzemesinin özellikleri üzerine inşa edileceğini ifade etti.

“Bu çalışmada görünür ışık spektrumundaki tüm renkleri henüz tam olarak taklit etmedik, bu gelecekteki çalışmalarımızda ortaya çıkacak” ifadesini kullanan Wang, “Malzemeye daha fazla fotokromik molekül ekleyerek veya bileşimini ayarlayarak, renkte daha ince ayrımlar ve daha hızlı değişim hızı elde etmeyi amaçlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir