ChatGPT’nin adını anmadığı “David Mayer” kimdir?

Geçtiğimiz hafta sonu sosyal medyada David Mayer adında bir adam hakkında garip haberler ortaya çıktı. İddiaya göre ChatGPT, bu ismi hiçbir şekilde tekrar etmiyordu. Kullanıcılar ismi yazmasını istediğinde “bir şeyler ters gitti” gibi cevaplar veriyordu.

Bu garip durum, interneti bir spekülasyon sarmalına sürükledi: David Mayer kimdi ve ChatGPT neden ona sansür uyguluyordu?

Gizem giderek büyüdü. Teoriler sıradan olandan tamamen çılgın olana kadar uzanıyordu. Bazıları Mayer’in, İngiltere ve AB’de insanların kişisel verilerini çevrimiçi olarak silmelerine izin veren bir yasa olan “unutulma hakkını” kullanan sıradan bir insan olduğunu öne sürdü. Diğerleri ise komplo teorilerine yöneldi. Bu kişinin ünlü bir ailenin üyesi olduğunu ve internette adının geçmesini istemediği için OpenAI’nin isimle ilgili sorguları engellediği söylendi.

Sonunda OpenAI bir açıklama yaptı ve yalnızca dahili bir aracın yanlışlıkla Mayer’in adını işaretlemesinden kaynaklanan bir aksaklık yaşandığını söyleyerek konuyu netleştirdi.

Yapay zeka sayesinde tarihi değiştirmek

Öte yandan bu cevap, pek de tatmin edici görünmüyor. Öyle anlaşılıyor ki, yapay zeka araçları da sıkı bir şekilde, sahiplerinin kontrolü altında ve onların izin vermediği hiçbir konuda konuşmaları, yorum yapmaları, fikir üretmeleri mümkün değil.

Demek ki, yapay zeka çağında da sansür böyle olacak. Hatta geliştiricilerin, insanları yanlış bilgilendirecek şekilde yönlendirmesi de mümkün. Nasıl mı? Örneğin, gelecek nesiller, kızılderililerin veya İnkaların geçmişini yapay zekaya sorduğunda, Avrupa’dan gelen yağmacı katiller tarafından bu halkların soykırıma uğradığı bilgisini vermek “yasak” olarak belirlenecek ve yapay zeka bu gerçeği yeni nesillere asla aktarmayacak.

David Mayer ismini basitçe toplumdan gizleyen bir yapay zeka uygulamasında, geçmişsin günahlarını da saklayarak tarihi değiştirmenin mümkün olmayacağını iddia edebilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir