Eyüp SERBEST
İHALE TEKRAR YARGIYA TAŞINDI
Daha önce bir kez iptal edilen bir kez de yargıya taşınarak iptal edilen İstanbul’daki Kirazlı-Halkalı metro ihalesi için bir kez daha yargıya taşındı.
Ancak bu kez, iddialar, yenilir yutulur cinsten değil.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan ve İdare mahkemesine dava açan bu iddiaların sahibi ise 2024’te yerel seçimlerin hemen öncesinde ihaleyi 8 milyar 313 milyon 819 bin TL beden ile kazanan ancak İBB’nin iptal kararı ile ihaleyi alamayan Dido-Ray Yapı ve Akçadağ İnşaat ortaklığı oldu.
HEM DAVA HEM SUÇ DUYURUSU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açık ihaleyi kazandıklarını ancak diğer ihalelere davet edilmediklerini belirten Dido-Ray Yapı-Akçadağ İnşaat ortaklığı, Kalyon ve Özgün Yapı ortaklığının kendilerinin neredeyse 3 katı fiyat fazlasını vererek 21 milyar 962 milyon 851 TL’ye aldıkları ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirterek İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
İHALEYE FESAT KARIŞTIRDILAR, HTS KAYITLARI İNCELENSİN
Ancak işin daha da önemli kısmı Dido-Ray Yapı- Akçadağ İnşaat ortaklığı İBB yetkilileri ile ihaleye katılan firmalar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunda, İBB yetkilileri ile ihaleye katılan şirketlerin temsilcilerinin konuşmalarının tespitini, HTS kayıtlarının incelenmesini talep edildi.
KALYON GÜÇLÜDÜR, BİR ŞEY OLMAZ DEDİLER
Dido-Ray Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Çiftçi, PD’ye yaptığı açıklamada, “Ekmek mücadelesi yapıyoruz. Ekmeğimizi aldılar, zorumuza gitti” diyerek şunları söyledi: “Orada açık bir şaibe var. İBB yetkilileri ile diğer firmalar anlaşmışlar aralarında. Onların şeyi şuydu, Kalyon güçlüdür bir şey olmaz, kimse cesaret edemez. Kalyon’a laf edecek kim var. Basını var, şuyu var bunu var, yargıda etkilidir. Kimse bunlara laf edemez. Ama bizim bir şeyimi yok. Ekmeğimizi elimizden almışlar”
BU İŞLERİN BAŞINDA BAYBURT İNŞAATIN SAHİBİ VAR
İlk ihaleyi kazandıklarında çok sevindiklerini ancak işlerin sonra değiştiğini ve bir organizasyonun devreye girerek ihalenin ellerinden alındığına vurgu yapan Mithat Çiftçi:
“İhale bizde kaldığı için sevindik. Ne güzel dedik, Ekrem İmamoğlu yönetiminde şeffaf, açık. Gider metro yaparız. Ancak işler öyle gelişmedi. Ne bilelim böyle dönüyor işler. Bu işin başında Bayburt inşaatın sahibi Abdurrahman Şentürk var. Ağa, Bayburt, Özgün dediğiniz grup bunlar. Onu da suç duyurusuna yazdık, asıl organizatör budur diye. Artık iş savcılığın soruşturmayı açıp açmamasına, delil toplamasına kaldı.”
YILAN HİKAYESİNE DÖNEN İHALE SÜRECİ 2017’DE BAŞLADI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda ve 9 istasyondan oluşan Kirazlı-Halkalı Metrosu için ilk kez 2017’de ihaleye çıktı. 3 Mart 2017 günü yapılan ihaleyi Kalyon-Astur-Makyol-IC İçtaş Konsorsiyumu 2 milyar 414 milyon 401 bin lira bedelle kazandı.
METRO İNŞAATI YÜZDE 4’TE TAKILDI
Sadece yüzde 4 ilerleme sağlanan metro inşaatı, 2017’nin aralık ayında tüm metro inşaatları gibi durdu. İBB 2021 yılının mart ayında dış finansman bulsa da müteahhit firmalar aradan geçen sürede maliyetlerinin arttığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince tek taraflı fesih haklarını kullandı. Metro hattı da atıl durumda kaldı.
3 YIL SONRA ANKARALI DİDO-RAY KAZANDI
İBB, 2024 yerel seçimlerinin hemen öncesinde, Kirazlı-Halkalı Metrosu için bir kez daha ihaleye çıktı. Açık ihale usulüyle yapılan ihaleye Dido-Ray Yapı ve Akçadağ İnşaat ortaklığı, Ağa Enerji ve Şenbay Madencilik, Gülermak Ağır Sanayi, Doğuş İnşaat, Antaş Altyapı, Kalyon İnşaat, Nurol İnşaat, IC İÇTAŞ ve Öztaş İnşaat katıldı. Bu ihaleyi 8 milyar 313 milyon 819 bin TL bedel ile Ankaralı Dido-Ray Yapı ve Akçadağ İnşaat ortaklığı kazandı.
KOMİSYON KABUL ETTİ AMA İHALE İPTAL OLDU
Ancak bu ihale, M1 metro hattının sinyalizasyon sisteminin eski olması ve can güvenliği bulunmaması gerekçesiyle iptal edildi. Dido-Ray ile Akçadağ İnşaat, İBB Raylı Sistemler Daire Başkanlığı’nın verdiği iptal kararını Kamu İhale Kurumu’na taşıdı. Kamu İhale Kurumu da iptalin doğru olmadığına karar verdi. Ancak İBB Raylı Sistemler Daire Başkanlığı aynı ihaleyi bu kez Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’ni referans alarak ikinci kez iptal etti.
AÇIK İHALEDEN DAVET USULÜ İHALEYE
21-B pazarlık usulü ile yenilenen ihaleye bu kez İBB tarafından 3 grup davet edildi. Bu firmalar, Yapı Merkezi İnşaat, AKM Yapı Taahhüt A.Ş, KCT Yol Yapı konsorsiyumu, Duygu Taahhüt ve İnşaat A.Ş, Dillingham Const.A.Ş, Makimsan Asfalt A.Ş ve Yazıcıoğlu Yol Yapı A.Ş konsorsiyumu oldu. 26 Eylül 2024’te kamuoyunda pazarlık usulü diye bilinen 21/B yöntemine göre açılan ihaleyi, 22 milyar 469 milyon TL ile Yapı Merkezi İnşaat, AKM Yapı Taahhüt A.Ş, KCT Yol Yapı konsorsiyumu kazandı.
YARGIYA TAŞININCA İMAMOĞLU İPTAL ETTİ
İhalenin sonuçlanmasının ardından daha önce açık ihale usulü ile 5 Nisan 2024’teki ilk ihalede yer alan firmalar, 21/B usulü ile yapılan ikinci ihaleye kendilerinin davet edilmediğini öne sürerek ihalenin iptal edilmesini istediler. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yargıya taşınan bu itirazlar sonunda, Yapı Merkezi İnşaat, AKM Yapı Taahhüt A.Ş, KCT Yol Yapı konsorsiyumunun kazandığı ihaleyi iptal etti.
ÜÇÜNCÜ İHALE KALYON’DA KALDI
18 Kasım 2024’te başlayan üçüncü ihale sürecine bu kez ENKA İnşaat Sanayi A.Ş, Cengiz İnşaat, Yapı Merkezi, Kalyon İnşaat, Nurol İnşaat, Alsim Alarko, Makyol İnşaat, Ağa Enerji, Doğuş İnşaat ve IC İçtaş İnşaat davet edildi. Uzun yıllardır Türkiye’de iş yapmayan, yurt dışı taahhüt projelerinde yer alan ENKA da ihaleye davet edilmişti. Ancak ENKA ihale sürecine katılmayarak teklif vermedi. Davet edilmesine rağmen teklif vermeyen şirketlerden biri de Alsim-Alarko oldu. İhaleyi en düşük teklif olan 21 milyar 962 milyon 861 bin TL’yi veren Kalyon ve Özgün Yapı ortaklığı kazandı. Yani Kalyon İnşaat, 2017’de yüzde 4’ünü tamamlamışken yarım bıraktığı metro inşaatına 7 yıl sonra yeniden dönmüş oldu.
patronlardunyasi.com
İLGİLİ HABER
İBB’nin Kirazlı-Halkalı metro ihalesinde Kalyon-Özgün yapı ortaklığı ipi göğüsledi