AFS Kültürlerarası Değişim Programları, lise öğrencilerine yurtdışında eğitim görme fırsatı sunuyor.

AFS Kültürlerarası Değişim Programları, lise öğrencilerine yurtdışında eğitim görme fırsatı sunuyor. 1947’den beri devam eden bu program, 3 ay, bir dönem veya bir öğretim yılı boyunca öğrencileri farklı kültürlerle tanıştırıyor. Peki, AFS’ye katılmak için ne gerekiyor? Hangi ülkelere öğrenci gönderiliyor? Katılım ücretli mi? Tüm bu soruları Türk Kültür Vakfı Müdürü ve Değişim Programları Ülke Direktörü Derya Komitoğlu Kaplan yanıtladı.

AFS KÜLTÜRLERARASI DEĞİŞİM PROGRAMLARI NEDİR?

AFS, 1’inci ve 2’nci Dünya Savaşları’nda görev alan gönüllüler tarafından 1947 yılında başlatıldı. Gönüllüler, kültürlerarası değişimin dünya barışına katkı sağladığına inanarak AFS’yi kurdu. AFS Türkiye, 1952’de faaliyete geçti ve bugüne kadar 7 bin Türk öğrenci yurtdışına gönderildi. Şu anda dünya genelinde 55 ülkede faaliyet gösteren AFS, 40 ülkede öğrenci gönderiyor ve Türkiye’deki öğrencilere fırsatlar sunuyor.

AFS’YE KATILMA ŞARTLARI NELER?

AFS Kültürlerarası Değişim Programı’na katılmak isteyen öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda eğitim gören, hazırlık, 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri olabilir. 1 Ocak 2007 ile 1 Eylül 2010 tarihleri arasında doğan öğrenciler, bu yılki başvuru sürecine dahil ediliyor. Öğrenciler, yazılı sınav ve mülakatla değerlendiriliyor. Merak, empati, belirsizliğe tolerans ve adaptasyon, temel kriterler arasında yer alıyor.

YABANCI DİL ŞARTI VAR MI?

Yabancı dil şartı ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin, Amerika ve Fransa dil bilgisi isterken, İspanya sadece temel düzeyde İngilizce talep ediyor. İtalya ise dil şartı koymuyor.

AFS PROGRAMININ ÜCRETİ NE KADAR?

AFS Kültürlerarası Programı, yıllık 16 bin ABD Doları ücrete sahip. Ancak vize masrafı ve cep harçlığı gibi ek masraflar hariç tutulmaktadır. Burs imkânları da sunuluyor. Programın yüzde 15’i burslu olarak gerçekleştiriliyor ve bazı öğrencilere tam burs veriliyor.

ÖĞRENCİLER HANGİ ÜLKEYE GİTMEK İSTİYOR?

Öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler zamanla değişti. 15 yıl önce çoğunlukla Amerika tercih edilirken, son yıllarda Kanada ve Danimarka öne çıkarken, Almanya, Fransa ve Macaristan gibi Avrupa ülkelerine olan ilgi de arttı.

KONAKLAMA NASIL SAĞLANIYOR?

Öğrenciler, host family (ev sahibi aile) sistemiyle, gönüllü ailelerin yanında konaklıyor. Pandemi sonrası, yatılı okul tercihleri artsa da, ev sahibi aile seçeneği daha fazla tercih ediliyor.

AİLE YA DA OKUL MEMNUNİYETİ SORUNU ÇIKARSA?

Bir öğrenci, konaklama ya da okul nedeniyle sorun yaşarsa, derhal aile değişikliği yapılabiliyor. Aileyle ilgili sorunlar çözüm odaklı bir yaklaşımla gideriliyor. Ayrıca, her öğrencinin yurtdışında bir yabancı danışmanı bulunuyor.

AFS PROGRAMININ DERS DENKLİĞİ NASIL İŞLİYOR?

Öğrenciler, yurtdışındaki okullarında doğru sınıflara yerleştiriliyor. Ancak denklik işlemi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmakta ve karar son olarak bu kuruma ait oluyor.

İNGİLTERE’DE NEDEN AFS YOK?

İngiltere’deki Au-Pair sistemi, AFS’nin host family modeline ters olduğu için bu ülkede program sunulmamaktadır. Au-Pair programı, öğrencilere ücret verildiği için AFS’nin gönüllü aile sistemine uymuyor.

ÖĞRENCİLER NEDEN AFS’YE KATILMALI?

AFS, öğrencilere kişisel gelişim açısından büyük fırsatlar sunuyor. Dil becerileri gelişiyor, dünya vatandaşı olma yolunda büyük bir adım atılıyor. AFS, geleneksel eğitim sistemlerinin sunamayacağı kültürlerarası öğrenme deneyimi sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir