Düsseldorf İdare Mahkemesi, 1999’da Türk vatandaşlığına geçtikleri için Alman vatandaşlığını kaybeden 5 kişinin pasaportlarının iadesine karar verdi

Türkiye’den 1970 ve 1990’larda Almanya’ya göç eden ve Alman vatandaşlığı alan 5 kişi, 1999’da Türk vatandaşlığına geçince Alman pasaportları iptal edildi. Alman vatandaşlığını kaybeden kişiler de Düsseldorf İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

AB ADALET DİVANI’NDAN GÖRÜŞ İSTENDİ

Davaya bakan Düsseldorf İdare Mahkemesi dosyayı Avrupa Birliği Adalet Divanı’na göndererek görüş istedi. Divan, Nisan ayında verdiği kararda, vatandaşlık kaybının aynı zamanda AB vatandaşlığı kaybına yol açmasının bireysel olarak orantısız sonuçlar doğurup doğurmadığının etkili bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti. Bu tür durumların mahkemeler veya yetkililer tarafından denetlenmesi gerektiği ve vatandaşlığın korunması gerektiğini vurguladı.

AB HUKUKUNU İHLAL EDİYOR

Düsseldorf İdare Mahkemesi davayı 21 Kasım’da bitirdi. Kararda, 5 Türk’ün daha önce edindikleri Alman vatandaşlıklarını kaybetmeyeceklerine karar verdi. Ayrıca yabancı vatandaşlık kazanıldığında Alman pasaportunun kaybedilmesiyle ilgili eski yasanın Avrupa hukukunu ihlal ettiğini belirtti. Böylece, eski Alman yasalarına göre başka bir ülke vatandaşlığı olduğu için Alman vatandaşlığından çıkartılanlara pasaportlarını geri alma hakkı da tanınmış oldu

ARTIK VATANDAŞLIK KAYBEDİLMİYOR

Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılan Vatandaşlık Yasası’nın modernizasyonu, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından 26 Mart’ta imzalandıktan sonra geçtiğimiz 27 Haziran’da yürürlüğe girdi.

Yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından sosyal medya hesabından video yayımlayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, başka bir ülkede doğmuş ya da anne babası başka bir yerden gelmiş çok sayıda kişinin Almanya’da yaşadığını belirterek, “Burada yaşıyorlar, Almanca konuşuyorlar, çalışıyorlar, okuyorlar ve Alman Milli Takımı için iyi tezahürat yapıyorlar ve artık Alman vatandaşlığına geçmeleri daha kolay. Bu, iyi bir gelişme” ifadelerini kullandı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir