8 milyon kişiyi ilgilendiriyor: Kayıt tarihi uzatıldı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliği ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmak amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için son kayıt tarihini 31 Ocak 2025 olarak güncelledi. Daha önce 31 Aralık 2024 olarak belirlenen süre, 7 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle uzatıldı.
2024 FİYATLARINDAN YARARLANMAK İÇİN SON GÜN 31 ARALIK
Sisteme 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptıranlar, donanım montajlarında 2024 fiyatlarından faydalanabilecek. Donanım fiyatlarının yıl sonunda ÜFE oranında artacağı belirtiliyor. Böylece, yıl sonunda artacak maliyetlerden etkilenmek istemeyen işletmeciler ve taşıt sahipleri için kritik bir fırsat sunuluyor.
YENİ DÜZENLEMEDE ÖNE ÇIKANLAR
2024’te Kayıt Yaptıranlar için Avantajlar:
- Taşıt Tanıma Birimi (TTB) siparişleri, 2024 fiyatlarıyla alınabilecek.
- Montaj işlemleri, 30 Nisan 2025’e kadar tamamlanabilecek.
- UTTS dışı yapılan akaryakıt harcamaları vergi indirimi olarak kullanılmaya devam edecek.
Ocak 2025’te Kayıt Yaptıranlar için Durum:
- 2025 fiyatları geçerli olacak.
- Montaj işlemleri, yine 30 Nisan 2025’e kadar tamamlanabilecek.
- Vergi avantajlarından yararlanmaya devam edilecek.
SİSTEME KAYIT OLMAYANLARI BEKLEYEN RİSKLER
31 Ocak 2025’e kadar UTTS’ye kaydolmayan taşıt sahipleri ve işletmeciler, yakıt giderlerini vergi indirimi olarak gösteremeyecek ve donanım kurulumlarını tamamlamayanlar cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
UTTS’NİN EKONOMİYE KATKILARI
UTTS sayesinde, Türkiye genelinde yaklaşık 8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik olarak izlenebilecek ve yıllık 15 milyar TL’lik kayıt dışılığın önüne geçilecek. Sistem, ülke genelinde standartlaşmayı sağlarken, usulsüzlüklerin de önlenmesine katkı sunacak.
SIFIR ARAÇLAR İÇİN TTB ZORUNLULUĞU
1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticiler tarafından TTB donanımlı olarak teslim edilecek. Bu uygulama, tüketicilerin şirket değiştirmesi durumunda yeni cihaz alma zorunluluğunu ortadan kaldıracak.
TEKNİK DESTEK VE MONTAJ KAPASİTESİ ARTIYOR
Türkiye genelinde 1.500 TTB montaj istasyonunda, 4.000 teknisyen görev yapıyor. Akaryakıt istasyonlarındaki hazırlıklar için ise 450 teknik servis ve 2.000 personel aktif olarak çalışıyor. GİB’in açıklamasına göre, yıl sonuna kadar siparişlerin 2 milyon, kayıtlı istasyon sayısının ise 8 bine ulaşması bekleniyor.