Yenileme ve yeniden inşa çalışmaları sırasında Notre Dame Katedrali’nde 1000’den fazla tarihi eser bulundu
Yangından önce ünlü katedrali kazmak mümkün değildi. Ancak arkeologlar, “arazi geliştirme çalışmaları nedeniyle tahrip olabilecek arkeolojik kalıntıların (karada ve su altında) tespit edilmesi ve bilimsel olarak incelenmesi için” kullanılabilecek önleyici arkeolojiye ilişkin bir Fransız yasası uyarınca daha sonra bu imkana sahip oldu. Araştırma süreci Şubat 2022’de başladı.
Institut National de Recherches Archéologiques Préventives’den (Önleyici Arkeolojik Araştırmalar Ulusal Enstitüsü), aralarında Christophe Besnier’in öncülük ettiği ve Notre Dame’ın taş zemininin altını kazmak için başlangıçta sadece beş hafta süre verilen bir ekibin de bulunduğu ekiplerin, zeminin 16 inç altında, iskelenin temeliyle aynı derinlikte sığ bir kazı yapmasına izin verildi.
National Geographic’e konuşan Besnier, “Kalıntıların beklenenden çok daha zengin olduğu ortaya çıktı” dedi.
Müze müdürü Séverine Lepape, 1230 yılında yapılan heykelleri ortaya çıkarırken “Bu unsurların sonsuza dek kaybolduğunu düşünüyorduk” dedi.
Uzmanlar 1.035 kadar sanat eseri parçasının yanı sıra katedralin toplam kayıtlarını beş yüzden fazla mezara çıkaran yüz mezar buldu. Dağınık kemiklerle birlikte tabutların çoğunun kimliği hâlâ belirlenemedi.
Şair Joachim du Bellay’a ait olabilecek kurşun bir lahit, bulunan en dikkat çekici gömülerden biri.
İsa’nınki de dahil olmak üzere kireçtaşından yapılmış heykellerin gerçek boyutlu başları ve gövdeleri de ortaya çıkarıldı. Daha önce koro ve kutsal alanı halkın görüşünden ayıran 13. yüzyıldan kalma bir jubé veya rood perdesi de en önemli mimari buluntular arasında.
Araştırmacılar ayrıca Notre Dame’ın Orta Çağ’da zanaatkârlar tarafından nasıl inşa edildiğini daha iyi anlamaya başladılar. Örneğin kömürleşmiş kirişler üzerinde yapılan bir çalışma, o dönemdeki iklim hakkında daha fazla fikir veriyor.
patronlardunyasi.com