Ünlü türkücü köyünde fabrika kurmuştu: Kilosu 500 bin liradan tüm dünyaya satış yapıyor

46 yaşındaki ünlü türkücü Berdan Mardini, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 8 yıl önce hayata geçirdiği girişimde yakaladığı başarıya yer verdi. 

‘İLK AMACIM BÖLGEMİZDE BİR İSTİHDAM YARATMAKTI’

Mardini, takipçileriyle paylaştığı videoda “Bir bebek gibi baktığım Mezopotamya’nın ‘Rose Damascana’ gülleri, Mardin’den dünyaya uzanacak. İnandığım her şeyi öncelikle kafamda hayal ederek yaptım. Benim ilk amacım bölgemizde bir istihdam sağlamaktı. Gerçekten büyük emekler verdik ve artık burada sezonluk 400 kişi çalışıyor. Çok mutluyum şu anda ekip arkadaşlarımla birlikte gül topluyoruz. 

Bir sanatçı olarak, yapmış olduğum bu ticareti sosyal, sorumluluk projesi olarak kendime kabul ettirdim. Doğduğum topraklara kendimi sorumlu hissettim. Bu gururu şu anda yaşıyorum ve sizinle paylaşıyorum. Umarım herkes bizim gibi düşünür çünkü dünya paylaştıkça güzel. Para, imkan, dostluk, arkadaşlık ve maneviyat paylaştıkça güzel. 

KİLOSU 500 BİN LİRANIN ÜZERİNE SATILIYOR

Dünyanın en pahalı hammaddelerini ürettiklerini belirten ünlü şarkıcı Almanya, Kazakistan ve Azerbaycan ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek, gül yağının kilosunu geçtiğimiz yıl 14 bin eurodan sattıklarını ifade etti. 

Fabrikanın yakınında yaklaşık 600 dönüm alanda ekilen “Isparta gülü” olarak bilinen “Rosa damascena” türü güller kadınlar tarafından toplanıyor. Güllerin fabrikada işlenmesi sonucu elde edilen gül yağı ve suyu iç piyasanın yanı sıra Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine de satılıyor.

İşlenen ürünlerin yanı sıra gülün posası, yağı ve suyu da hammadde olarak ihraç ediliyor. Mardini, yaklaşık 60 dönüm ile başladıkları üretim alanını bugün 600 dönüme çıkardıklarını ifade ederek, Mardin’in güllerinin turizme hizmet etmesini de planladıklarını ifade etti.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 90’I KADIN

Bu sayede kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin Mardin’in güllerini de görme fırsatı bulacağını anlatan Mardini, “Fabrikada yüzde 90 kadın istihdamını sağladığımız için çok mutluyuz. Sezonda 400 kişi çalışıyor.” dedi.

Mardini, hasadın ardından çuvallara doldurulan güllerin raylı bir sistemle fabrikaya ulaştırıldığını, bakır kazanlarda buhar sistemi ile kaynatılan güllerden belirli işlemlerin ardından gül suyu ve gül yağı elde ettiklerini belirtti.

Tarlada çalışan kadınlardan Şükran Kaçan (19), ailesine destek olmak için kardeşiyle gül hasadı yaptıklarını anlatarak, kendilerine sunulan bu imkandan dolayı teşekkür etti. Şükriye Esen (54) ise sabah erken saatte gül toplamak için tarlaya geldiklerini belirterek, burada keyifle çalıştıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir